"Міністр оборони не мав права": У Генштабі знищили матеріали про вторгнення Росії до Криму (документ)

Також відсутні дані про спроби ЗСУ збити авіацію РФ.

Колишній начальник Генерального штабу ЗСУ Володимир Замана заявив, що в ГШ знищили документи про вторгнення російської армії до Криму і спроби Збройних сил чинити опір. В інтерв'ю головній редакторці "Гордону" Олесі Бацман генерал-полковник розповів, що його захист отримав таку відповідь у Генштабі, передають Патріоти України.

"Жоден військовий, який був у Криму, жоден військовий у Генеральному штабі не знає про жодні накази (чинити опір окупантам). Ми зробили запит до Міністерства оборони і отримали відповідь, що розвідувальних відомостей про порушення повітряного простору в Криму, про застосування збройних сил РФ, про розпорядження (тодішнього в.о. президента Олександра) Турчинова про застосування Збройних сил, наказів якихось немає. Відповідь наступна: всі ці матеріали були знищені в 2016 – 2017 роках. Нам так відповіли в Міноборони", – розповів Замана.

У відповіді помічника командувача з правової роботи – начальника юридичної служби Повітряних сил ЗСУ Сергія Дубровського від 6 жовтня – йдеться, що інформація і документи про те, коли вперше і скільки разів протягом лютого – березня 2014 року російські літаки й вертольоти вривалися в повітряний простір України над територією Криму, відсутні "через їхнє знищення відповідно до акта на знищення №1781 дсп від 22 грудня 2017 року".

Також відсутня інформація про спроби ЗСУ знищити зазначену авіацію. Вона ліквідована указом №293 нт від 26 травня 2016 року. "Це парадоксальні речі. У нас є матеріали – розпорядження, укази, – яким 30-50 років. А ці (документи) ні з того ні з сього (знищили). Я можу тільки здогадуватися (чому це відбулося). Міністр оборони не мав права, і він не взяв би на себе таку відповідальність знищити такі матеріали. Це тільки розпорядження згори. Яка причина? Або приховати свою бездіяльність, або приховати свій намір. Тому що це дуже важливі матеріали", – упевнений Замана.

Нагадаємо, що Володимир Замана обіймав посаду керівника Генерального штабу ЗСУ з лютого 2012 року по 19 лютого 2014 року. З 22 лютого по червень 2014-го він був уповноваженим Верховної Ради з контролю за діяльністю Міністерства оборони України. 25 лютого 2019 року Заману внесли в базу "миротворця" як "агента впливу Росії в Україні".

Джерело: Гордон

Дуже секретний об'єкт: Американським журналістам показали виробництво новітніх українських САУ “Богдана”

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:14

Привідкрита завіса над таємним українським військовим виробництвом найсучасніших артилерійських систем, у тому числі самохідної гаубиці стандарту НАТО «Богдана», яку продемонструвала компанія «Українська броня». У рідкісному проблиску секретного процес...

Коли Україна дозріє до таких моральних стандартів? Глава МЗС Латвії йде у відставку через журналістське розслідування

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:05

За інформацією журналістів, Кріш'яніс Каріньш нібито витратив до 1,3 мільйона євро на оренду приватного літака для офіційних поїздок. Кріш'яніс Каріньш, міністр закордонних справ Латвії, у четвер, 28 березня, заявив, що піде у відставку після скандалу,...