Міністр цифрової трансформації пояснив підстави для бронювання ІТ-фахівців Favbet Tech і Glovo

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров пояснив, чому фахівці технологічних та інноваційних бізнесів, важливих для економіки підприємств мають бути заброньовані, передають Патріоти України.

«Фахівці технологічних та інноваційних бізнесів, важливих для економіки підприємств, мають бути заброньовані, щоб компанії продовжували наповнювати бюджет нашої країни», — повідомив він у Telegram.

Федоров додав, що в Україні 700 тисяч заброньованих людей, і тільки чотири тисячі людей з ІТ-компаній. За його даними, частка ІТ у ВВП країни майже 5%. Торік від сфери до держбюджету надійшло 20,8 мільярда гривень податків, що на 3,1 мільярда гривень більше, ніж у 2022 році, додав він.

«Один ІТ-фахівець, який працює, створює і зберігає майже три робочих місця в економіці. Загалом у сфері IT працює понад 300 тисяч співробітників, з них заброньовано тільки 1,5%», — повідомив він.

Федоров додав, що компанії, які Мінцифра подає на бронювання, згідно з постановою Кабміну, набули статусу критично важливих для економіки, адже відповідають щонайменше трьом критеріям:

  • середня зарплата на підприємстві не менша за середню зарплату по регіону за IV квартал 2021 року;
  • відсутність заборгованості з ЄСВ;
  • понад 1,5 млн євро податків, сплачених до державного та місцевого бюджету протягом року, крім митних платежів;
  • понад 32 млн євро надходжень за останній рік, не враховуючи кредитів і позик;
  • статус резидента Дія.City;
  • важливість національної економіки — так званий галузевий критерій. Для ІТ-компаній це: приналежність до IT-індустрії плюс розмір середньої зарплати працівників за останній квартал — не менше за еквівалент €1200 за курсом НБУ плюс середньооблікова чисельність працівників за останній квартал — не менше ніж 9 осіб.

«За наказом подано в бронювання всього 54 IT-фахівці. Це не кур'єри чи іграшка, це фахівці топрівня: архітектори, розробники, девопси. Саме інженери — основа Дія.City і саме інженери — наш стратегічний ресурс», — повідомив він.

Міністр уточнив, що зараз заброньовані:

  • ТОВ «КОРТ» — 6 людей,
  • ТОВ «Віза Україна» — 15 людей,
  • ТОВ «Гловоапп Україна» — 11 людей,
  • Дочірнє підприємство «ССМ» — 6 людей
  • ТОВ «Агрі Чейн» — 1 людина,
  • ТОВ «ФАВБЕТ ТЕК» — 15 людей.

За його словами, тільки Віза за минулий рік заплатила 146 мільйонів гривень податків.

Так дешево як московські друзі ніхто Братиславі та Будапешту не продасть: Фіцо вмовляє Шмигаля відновити транспортуванн російської нафти до Словаччини, запропонувавши "цікаві варіанти"

субота, 27 липень 2024, 0:12

Прем’єр Словаччини Роберт Фіцо поговорив телефоном з українським колегою Денисом Шмигалем і запропонував "технічне рішення" для відновлення транзиту нафти російського "Лукойлу" через Україну, зазначають Патріоти України. . Про це повідомляє пресслужба...

Питали про ставлення до неонацистських рухів, російської агресії та Путіна: Підозрюваний у вбивстві Фаріон зробив заяву у суді

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:43

Підсудний не визнав своєї вини, і заявив, що не вбивав мовознавицю. Підозрюваний у вбивстві української мовознавиці Ірини Фаріон не визнав своєї провини після того, як суд обрав йому запобіжний захід, повідомляють Патріоти України з посиланням на РБК...