Міністри оборони України і США підписали в Пентагоні важливий документ: Українська делегація везе зі США дещо більше, ніж статус союзника поза НАТО, - ЗМІ

У Пентагоні міністри оборони України Андрій Таран і США Ллойд Остін у присутності президента Зеленського підписали рамкову угоду про стратегічні засади оборонного партнерства.

Підписана між Україною та США угода про основи стратегічного партнерства (SDF) дає Києву більше, ніж статус основного союзника поза НАТО (MNNA). Документ передбачає посилення інтеграції двох країн щодо спільного вирішення багатьох відкритих питань. У той час як для MNNA пріоритетом є у першу чергу надання військової допомоги, пояснює інформагенство GuildHall, зазначають Патріоти України.

"США "підписалися" під тим, що будуть за допомогою міжнародно-правової підтримки сприяти забезпеченню суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України... Домогтися всього цього планують за рахунок співпраці в галузі планування і координації стратегічних пріоритетів і оборонної політики, забезпечення безпеки в Чорноморському регіоні і навіть сприяння вступу України до НАТО", - ідеться в публікації.

Статус основного союзника поза НАТО педбачає виключно "спільні заходи бойової підготовки, тренувань і навчання". Угода про основи стратегічного партнерства - розвиток спільних можливостей з ведення бойових дій на суші, морі та в повітрі, у сферах кібербезпеки, військової медицини, протидії дезінформації і розвідки. Для реалізації всього цього підписаний окремий договір про створення лінії захищеного зв'язку для координації між Україною та США.

Запланована співпраця в оборонній сфері - це спільне виробництво в Україні сучасного озброєння, участь українських вчених в нових проєктах, допомога США в просуванні випущених продуктів.

Перелічені цілі планують закріпити в законі США про партнерство з Україною у сфері безпеки (USPA). Це гарантує незмінність стратегії американсько-українського співробітництва незалежно від зміни політичної кон'юнктури.

Угода SDF відкриває можливості до нових напрямків співпраці між Україною та США, що ведуть до вступу в Північноатлантичний Альянс.

Міноборони США готує зброю до відправки в Україну - ЗМІ

п’ятниця, 19 квітень 2024, 21:42

США готуються якомога швидше затвердити новий пакет військової допомоги для України, бо Конгрес має скоро ухвалити закон про підтримку України. Про це повідомляє Politico з посиланням на джерела, передають Патріоти України. ЗМІ зазначає, що мовиться пр...

"Аборигени з'їли дядька": У Папуа-Новій Гвінеї обурені словами президента США Байдена

п’ятниця, 19 квітень 2024, 21:30

Президент США Джо Байден висловив припущення, що його дядька могли з’їсти канібали в Папуа-Новій Гвінеї під час Другої світової війни. Це викликало в острівній країні суміш здивування та критики. Про це повідомляє The Guardian з посиланням на місцевих ...