Міноборони наполягає на прискоренні виготовлення оперативно-тактичного комплексу "Грім-2": На підприємстві оголосили, коли з'явиться дослідний зразок

Пускова нового БФРК. Фото: defence-ua.com.

Міністерство оборони зацікавлене у пришвидшенні робіт над проєктом вітчизняного оперативно-тактичного комплексу. Але "найбільший виклик, аби слова виконавців проєкту не розходились зі справами і завершувались потрібним результатом". Про це у інтерв'ю заявив заступник Міністра оборони України Олександр Миронюк, передають Патріоти України.

Одне з питань інтерв'ю стосувалося проєкту багатофункціонального оперативно-тактичного комплексу "Сапсан"/"Грім-2", який вже тривалий час згадується у пріоритетних розробках ДП КБ "Південне“ ім. М.К. Янгеля" (м. Дніпро).

- Як щодо долі нового оперативно-тактичного комплексу, який просуває КБ "Південне"?

- Достатньо обмежена кількість держав у світі має спроможності створити багатофункціональний оперативно-тактичний ракетний комплекс. А сама ця зброя у достатньо нестабільному безпековому середовищі є дієвим інструментом стримування. Я особисто є прихильником того, аби забезпечити закупівлю одного дивізіону оперативно-тактичного комплексу вітчизняної розробки для Збройних Сил.

- Не чекаючи результатів випробувань того ж ОТРК «Грім-2» на території Саудівської Аравії? Раніше стверджувалося, що ми маємо врахувати результати робіт для інозамовника, аби мінімізувати власні помилки на цьому шляху...

- Наші вимоги і вимоги інозамовника до ОТРК є відмінними. Також різним є розуміння потреб і загроз. Тому одна країна може не квапитись, а для іншої - темп і результат є конче необхідній. І тут найбільший виклик, аби слова виконавців проєкту не розходились зі справами і завершувались потрібним результатом.

- За оптимістичними оцінками, з якого року можна говорити про появу макетного чи дослідного зразка ОТРК через призму вимог Збройних сил?

- Думаю, це 2022 рік".

Довідково

Проєкт багатофункціонального оперативно-тактичного комплексу "Сапсан"/"Грім-2" вже тривалий час згадується у пріоритетних розробках ДП КБ “Південне“ ім. М.К. Янгеля“ (м. Дніпро), яке раніше створило 12 з 20 типів радянських міжконтинентальних балістичних ракет.

Між Міністерством оборони України та головним підприємством-розробником КБ “Південне“ у вересні 2007 року погоджено технічне завдання проекту. Робота зі створення БФРК передбачала широку кооперацію українських компаній – до 60 учасників.

У серпні 2013 року Міністерство оборони України під керівництвом Павла Лебедєва остаточно припинило фінансування проекту. Було відкрито заявлено про неефективне використання коштів в КБ “Південне“.

На тлі постійного недофінансування ракетного напряму з боку державного бюджету України вітчизняні спецекспортери з 2011 року почали пропонувати зовнішнім замовникам новий оперативно-тактичний ракетний комплекс під назвою “Грім“. Через два роки за участі КБ “Південне“ був укладений контракт з неназваною країною на розробку ОТРК вже під назвою “Грім-2“.

Оперативно-тактичний ракетний комплекс, який розробляється фахівцями КБ “Південне“, призначений для ураження цілей, розташованих в оперативно-тактичній глибині противника, а саме: підрозділів ракетних комплексів ворога; літаків і вертольотів на стоянках аеродромів; артилерії та систем залпового вогню; об’єктів ППО і ПРО; командних пунктів і вузлів зв’язку; найважливіших об’єктів цивільної інфраструктури тощо.

Дальність враження цілей насамперед залежатиме від спроможностей самої ракети. Для експортної версії обмеження по дальності становить 300 км, згідно з вимогами Режиму контролю над ракетними технологіями (РКРТ). Для потреб власної армії дальність стрільби комплексу може бути збільшена до 500 км. Мінімальна дальність стрільби – у межах від 20 до 50 км.

Джерело: Defense Express

"Не може бути такою ж, як в Ізраїлі": Макрон зробив заяву про ППО в Україні

субота, 20 квітень 2024, 14:06

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що в Україні неможливо побудувати систему протиповітряної оборони, яка буде подібною тій, що функціонує в Ізраїлі, і відповідатиме вимогам країни. Про це він сказав на пресконференції за підсумками саміту ЄС у...

Торгував із олігархом Курченком: У США суд виніс вирок бізнесмену, який порушив санкції

субота, 20 квітень 2024, 13:43

У США бізнесмена Джона Кана Унсалана (він же Хуррем Кан Унсалан) засудили до шести років ув'язнення за порушення санкційного режиму. Він визнав, що вів торгівлю з проросійським олігархом з України Сергієм Курченком та підконтрольними йому компаніями. П...