Міноборони України 2022 року заплатило $19,8 млн за неякісний ремонт 33 САУ М109, - New York Times

За ремонт 33-х М109 LEMA 155 мм гаубиць Департамент закупівель озброєння Міністерства оборони у 2022 році заплатив $19,8 млн компанії Ultra Defense Corporation (США), однак ремонт виявився неякісним й державний контракт залишається невиконаним до сьогодні. Про це йдеться в документах Кабміну, які є в розпорядженні видання New York Times.

Оборудка була структурована через Державне підприємство Міністерства оборони України "АГЕНЦIЯ ОБОРОННИХ ЗАКУПIВЕЛЬ" й, наразі, Міноборони позивається до свого ж ДП про повернення коштів (передплати) й стягнення пені за неякісно надані послуги з ремонту й порушення строків надання послуг (справа № 910/5550/23 розглядається Господарським судом Києва).

Вартість ремонту однієї гаубиці за контрактом складає біля 32.4 млн. грн і йдеться про ремонт 33-х самохідних гаубиць, подарованих Україні, як матеріально-технічно допомога урядом Італії. Судячи з відео, яке є розпорядженні видання, з двигуна однієї з них валив дим, а з іншої – витікала охолоджуюча рідина.

Реагуючи на ситуацію, що склалася - директор ДП "АГЕНЦIЯ ОБОРОННИХ ЗАКУПIВЕЛЬ" Володимир Пікузо звернувся із листом-скаргою до генерального інспектора Пентагону, щодо невиконання контракту компанією Ultra Defense Corporation (США) в якому зазначив: "Американська компанія, пропонуючи свої послуги, не мала наміру виконувати свої зобов'язання".

За словами поінформованого джерела, ті самі 33 одиниці М109 LEMA 155 мм виробництва 1978-1995 рр., Володимир Пікузо хотів купити як справні, уклавши від імені Мiноборони України, тоді ще як т.в.о. директора Департаменту закупівель озброєння, держконтракт від 04.07.2022, із загальною вартістю контракту біля 1.2 млрд грн, й відповідно ціною одиниці біля 37 млн грн.

Закупівля не відбулася, тому що 02.09.2022 стало остаточно відомо про передачу 33-х одиниць 155-мм самохiдннх гаубиць М109 Lema безкоштовно, про що імпортер ДК "Укрспецекспорт", уповноважений на взаємодією з італійською стороною проінформувало Міноборони. Проте, перед тим, а саме - 25.08.2022, Міноборони надіслало лист ДК "Укрспецекспорт" з вимогою "недопущення включення" 33 од. згаданих гаубиць, в партію яка пропонувалася урядом Італії для безкоштовної передачі ЗСУ.

У підсумку, Міноборони, не зумівши витрати державні кошти на закупівлю 33-х гаубиць М109 LEMA 155 мм у посередника Ultra Defense Corporation, зуміло сплати майже ту саму вартість, тому самому посереднику, але вже за ремонт тих самих гаубиць.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Чи застосує Росія ядерну зброю? Путін намагається викликати нову хвилю паніки, - аналітики

четвер, 26 вересень 2024, 22:55

Росія навряд застосує ядерну зброю, а президент РФ Володимир Путін намагається викликати нову хвилю паніки у західних лідерів внесенням змін до ядерної доктрини. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передають Патріоти У...