Міномет-лопата: Лопату в часи СРСР придумали використовувати як зброю (фото)

І хоч була така зброя практично неефективною, до цієї ідеї все ж повернулися згодом.

У 1930-ті роки в СРСР була створена така унікальна комбінована зброя як 37-мм міномет-лопата, повідомляють Патріоти України. Після перших бойових застосувань лопати-міномета було вирішено відмовитися від такої зброї через її практичну неефективність. Міни для міномета мали слабку осколкову дію, і при попаданні в сніг міни часто вибухали, а якщо вибух і відбувався, то велика частина осколків втрачали енергію застряючи в снігу.

До цієї ідеї повернулися в 1978 році, коли конструктор Тульського Конструкторського бюро Віктор Ребриков запропонував створити лопату-гранатомет під гранату ВОГ-25. Незважаючи на те, що гранатомет-лопата була ініціативою конструктора, а не конструкторського бюро, начальник дав згоду на виготовлення двох зразків, які отримали робочу назву «Варіант».


При його створенні конструктор намагався, щоб розміри і маса зброї не дуже відрізнялися від стандартної саперної лопати.

Маса нової лопати зросла з 1,2 кг до 2 кг. Усередині лопати розташовувався квадрант-приціл, який перед стрільбою встановлювався для прицілювання. 40-мм ствол має нарізи для додання гранаті обертання. На відміну від міномета-лопати з «Варіанта» можна було вести вогонь навіть при негативному нахилі ствола.

Під час демонстраційних стрільб «Варіант» показав задовільні результати, проте не викликав інтересу у військових.


ЗСУ знищили Бук-М1, що готувався до удару по українським позиціям (відео)

четвер, 25 квітень 2024, 10:03

Бійці Сил спеціальних операцій (ССО) допомогли знищити російський ЗРК Бук-М1, який саме готували до пуску ракет. Про це повідомляють ССО на своєму Telegram-каналі. "Оператори 3-го окремого полку ССО під час розвідувальних дій на одному з найгарячіших н...