Між Німеччиною та Швейцарією загострюється суперечка через передачу Україні боєприпасів для Gepard

Самохідна установка Gepard в Україні

Швейцарія зволікає з дозволом для Німеччини на передачу Україні 35-мм боєприпасів для зенітних установок Gepard, які були поставлені Україні в якості військової допомоги.

Тому між Німеччиною та Швейцарією з цього приводу загострюються суперечки, повідомляє Financial Times.

Снаряди до Gepard, які планують передати Україні, виготовлені у Швейцарії та свого часу були придбані Німеччиною.

У початковому контракті на продаж зброї Німеччині прописано, що Швейцарія має погодити будь-який подальший її продаж чи передачу безоплатно.

Дискусії між країнами особливо загострилися на тлі останніх ударів РФ по українських об’єктах інфраструктури, що змусили українські сили ППО вистріляти значну кількість наявних снарядів до зенітних установок Gepard.

Зенітна самохідна установка Gepard в Україні. Фото: ЗСУ

Міністр оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт нещодавно звернулася з листом до уряду Швейцарії з проханням дати дозвіл на реекспорт боєприпасів, щоб Німеччина могла передати Україні 12 тисяч 35-мм снарядів, які закупила багато десятиліть тому.

Заряджання боєприпасами 35 мм зенітної установки “Gepard” військових Бразилії. Кадр з відео Міноборони Бразилії

У матеріалі Financial Times наголошується, що значна частина політиків у Швейцарії досі залишаються при думці, що своєю згодою поставили б під питання політичний нейтралітет країни. Так, навесні Швейцарія не дозволила Данії передати Україні близько двох десятків бронетранспортерів Piranha свого виробництва.

Німецький міністр оборони у листі аргументувала, що випадку зброя передається Україні для самозахисту, і це дуже важливо у тому числі для захисту маршрутів експорту зерна з українських чорноморських портів.

Офіційну відповідь на німецький запит у Швейцарії ще не надали.

На тлі цієї суперечки, окремі німецькі політики вже закликали розірвати існуючі угоди щодо оборонних угод зі Швейцарією.

У Швейцарії деякі депутати обурилися критикою з Німеччини та заявили, що Німеччині не варто втручатися у внутрішні справи інших країн.

Зенітна самохідна установка Gepard. Німеччина, серпень 2022. Фото: gettyimages

За даними німецького уряду, Україна отримала 30 самохідних зенітних установок «Gepard» з початку повномасштабного вторгнення Росії.

Побажав "миру" Україні та Росії: Словацький депутат у Європарламенті дістав із сумки та випустив голуба (відео)

середа, 24 квітень 2024, 23:41

Під час засідання Європарламенту 24 квітня депутат від ультраправої партії «Словацькі патріоти» Мирослав Радачовський випустив білого голуба, заявивши, що таким чином бажає миру «усьому світу, росіянам і українцям». Про це пише The Guardian, передають ...

"Будь-яка підтримка можлива": Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку

середа, 24 квітень 2024, 23:30

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку. Про це пише Reuters, передають Патріоти України. Він нагадав, що Польща раніше пропонувала допомогти Україні з тим, щоб ...