Міжнародні партнери пропонували Україні віддати Запорізьку АЕС під контроль РФ, - Зеленський

Україна відмовилася передати Запорізьку АЕС під контроль російським окупантам та чекає на її розблокування. Про це повідомив президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю польським ЗМІ, передають Патріоти України.

Він нагадав, що окупанти стріляли по АЕС із танків та іншої броньованої техніки по енергоблоках. "Вони просто не розуміють, що вони робили. Я впевнений, що вони не розуміють досі. Там було понад 100 одиниць техніки, мені здається, що 120. Вони оточили, вбили кількох людей, стріляли по ядерних блоках. Спочатку в МАГАТЕ сказали, що ніяких влучань не було. Це не є правда. Ми знайшли. Вони влучили по ядерному блоку, але є там достатньо потужний захист... Але з усім тим - це велика загроза досі, тому що на сьогодні частина атомної електростанції... окупована російськими військовими", - сказав Зеленський.

Глава держави розповів, що на станції перебувають й українські технічні спеціалісти, й російські. "Технічних спеціалістів вони привезли з Росії - з "Росатому". І скажу вам відверто, "Росатом" це приховує, але ми знаємо, що російські спеціалісти постійно хочуть поїхати звідти, тому що вони не знаються в деяких речах", - зазначив Зеленський.

За його словами, фахівці "Росатому" намагалися повернутися в Росію під різними приводами. Президент уточнив, що Україні пропонували передати станцію під російське управління, зокрема й окремі міжнародні партнери.

"Ми відмовилися від цього тому, що коли там наші спеціалісти – ми несемо відповідальність, а якщо спеціалісти РФ - ми не можемо нести відповідальність за такий ядерний об'єкт. І тому на сьогодні технічно ми ситуацію контролюємо, але це також "більш-менш", тому що там ходять бойовики", - зауважив він.

Зеленський наголосив, що Україна чекає на розблокування АЕС.

Спроба трампістів затягнути процес не пройшла: Сенат США провів процедурне голосування щодо пришвидшення голосування допомоги Україні

середа, 24 квітень 2024, 2:35

23 квітня Сенат США підтримав скорочення процедури розгляду законопроєкту про фінансування військової та економічної допомоги Україні. 80 сенаторів підтримали клопотання лідера демократичної більшості в Сенаті Чака Шумера "про завершення дебатів", яке ...

Адміністрація Байдена поспішає наздогнати втрачений час: Далекобійні ATACMS будуть у першому пакеті - ЗМІ

середа, 24 квітень 2024, 1:45

У наступному пакеті американської військової допомоги Україні вартістю близько мільярда доларів вперше можуть бути далекобійні ракети ATACMS. Про це у вівторок, 23 квітня, пише CNN із посиланням на джерела." . "Під час брифінгів у Конгресі протягом ос...