Мобілізація в Україні: Чи будуть виплачувати зарплату призовникам за місцем роботи

В Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація, якій підлягають військовозобов’язані чоловіки від 18 до 60 років. Чоловіки можуть отримати повістку як за місцем проживання, так і на роботі, передають Патріоти України.

Для керівників підприємств передбачено низку обов’язків у зв’язку з мобілізацією. Раніше до них належали і збереження робочого місця та заробітна плата. Ситуація змінилася у липні, пише видання Telegraf.

Чи будуть зберігати робоче місце на зарплату за мобілізованими

В Україні 17 липня 2022 року внесли зміни до законодавства, відповідно до яких роботодавець може не виплачувати мобілізованому працівникові зарплату. Таке рішення було ухвалено, оскільки законодавство про мобілізацію було ухвалено у 2014 році та не враховувало масовість, з якою Україні довелося зіткнутися після повномасштабної агресії Росії.

Так, середній заробіток за мобілізованими більше не зберігається.

Передбачено процедуру звільнення. Для неї працівник пише заяву або повідомляє факт мобілізації. На це роботодавець видає наказ про звільнення у зв’язку з призовом щодо мобілізації з дня відсутності на роботі із збереженням місця.

Чи можуть видати повістку на роботі

Адвокат Кирило Казак зазначив, що для видачі повістки на роботі є певні правила. Якщо повістка прийшла на роботу, то підприємство має видати наказ про повідомлення про виклик у військкомат (ТЦК), довести наказ тим, кого він стосується, надіслати копію до ТЦК та забезпечити явку військовозобов’язаних.

Якщо працівника мобілізують, йому гарантується збереження місця роботи. Службу в армії потрібно підтвердити відповідними довідками та витягами з наказів та розпоряджень, у тому числі наказ про включення до складу військової частини.

"Намагаємося робити те, що треба": Комбриг назвав цілі росіян на Бахмутському напрямку

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:30

Командир 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр", полковник ЗСУ Павло Паліса розповів в інтерв'ю "Суспільному", що на околицях Бахмута противник намагається наростити зусилля в смузі оборони бригади й також по сусідах - з метою прорвати оборон...

"Влаштували бавовну": ГУР знищило у Москві гелікоптер Ка-32, який належав Міноборони Росії

п’ятниця, 26 квітень 2024, 15:17

Воїни ГУР знищили російський вертоліт Ка-32 на аеродромі "Остаф'єво" в Москві. Окупанти використовували його для забезпечення логістичних потреб та евакуаційних операцій своєї армії. Про це повідомили джерела OBOZ.UA. Відомо, що багатоцільовий гвинтокр...