Молилися у Нижній: У Києві церкву Московського патріархату не пустили до Верхньої Лаври

Станом на неділю, 1 січня 2022 року, представники Української православної церкви Московського патріархату не мають доступу до храмів Верхньої лаври. Про це заявив намісник Києво-Печерської лаври, митрополит УПЦ (МП) Павло (Лебідь), передають Патріоти України із посиланням на портал "Духовний фронт України".

"На сьогоднішній день у нас немає доступу до Національного заповідника Києво-Печерська лавра, а є доступ до тієї території, яка була наша (Нижня лавра - ред). Вони всі наші ці території, але нас туди не пускають", - заявив митрополит.

При цьому представник Московського патріархату висловив впевненість, що ситуація може змінитися після 7 січня. "Може Різдво Христове їх просвятить. А якшо не вийде, то ми не винні", - сказав він.

Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" попередньо заявляв, що від 1 січня більше не діятиме договір оренди двох головних храмів Верхньої Лаври. Мова про Успенський собор та Трапезну церкви.

УПЦ (МП) отримала в користування територію заповідника за сприяння президента України у 1994-2005 роках Леоніда Кучми. На думку тодішніх опозиціонерів й сьогоднішніх істориків, в такий спосіб він прагнув забезпечити собі голоси виборчу підтримку вірян Московського патріархату.

Україна може отримати від Німеччини і партнерів ще сім систем Patriot, - Шольц

четвер, 18 квітень 2024, 20:57

Україна може отримати ще шість систем протиповітряної оборони Patriot від партнерів по Північноатлантичному альянсу і ще одну - від Німеччини. Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц, повідомляють Патріоти України з посиланням на пресслужбу Європейс...

"Візуально схожа на Mbombe 6×6": На відео з Сирським і Умєровим помітили невідому раніше бронемашину українського виробництва

четвер, 18 квітень 2024, 20:17

Головнокомандувачу ЗСУ Олександру Сирському та міністру оборони України Рустему Умєрову представили нове озброєння та військову техніку вітчизняного виробництва. Про це у четвер, 18 квітня, повідомляє "Мілітарний", передають Патріоти України. . Зазнач...