Монастир закривати не будуть: Епіфаній прояснив ситуацію навколо Києво-Печерської лаври

У Києво-Печерській Лаврі будуть продовжені богослужіння, не йдеться й про закриття монастиря. А попереднім користувачам вона повернута вже не буде. Про це заявив митрополит Епіфаній у спеціальному зверненні щодо ситуації навколо Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври, передають Патріоти України.

"Порівняння нинішніх подій з гоніннями комуністичної влади на Церкву загалом і двократним закриттям монастиря зокрема – безпідставна маніпуляція. Особливо цинічно вона звучить з вуст ієрарха, який тісно пов’язаний з Компартією та навіть намагався від неї висуватися на виборну посаду", - пояснив ситуацію Епіфаній.

Він зазначив, що Московський патріархат в Україні перебуває під контролем Кремля і використовується як знаряддя гібридної агресії проти України і в дусі російської пропаганди зосередилися на звинуваченнях проти України.

Епіфаній зазначив, що всім відомо, що "під керівництвом нинішнього очільника монастиря Лавра послідовно і свідомо перетворювалася на центр пропагування ідеології "русского міра" - ідеології, яка стала фундаментом і виправданням для війни" РФ проти України.

"Закликаю братію Лаври сприяти процесу звільнення від московського ярма. Ми маємо єдину православну віру та належимо до єдиної Церкви Христової. Московська духовна влада в Україні є неканонічною, і всі бачать, як Кремль використовує її проти українського народу. Лавра не повинна бути інструментом боротьби проти України, але навпаки – місцем молитви, чернечого життя..., місцем, яке духовно надихатиме наших співгромадян у ці важкі часи", - підкреслив він.

Епіфаній заявив про відкриття монастиря у складі Помісної Церкви і про звернення Синоду до уряду з проханням надати у Лаврі приміщення для чернечого життя та богослужінь.

Крім цього Епіфаній зазначив, що лунають безпідставні запевнення, що нібито ситуація навколо Ларви є "тимчасовою" і невдовзі" її знову закріплять за попередніми користувачами". "Ці твердження не відповідають дійсному стану речей", - заявив він.

"Православна Церква України є і буде, а юрисдикція Московського патріархату в Україні не має ані канонічної, ані моральної перспективи. Сподіваюся, що невдовзі остаточну заборону Москві впливати на українське церковне життя буде підтверджено і державним законом", - зазначив він.

Крім цього, священноархімандрит запевнив, що всі ті, хто "послідують вимогам канонів і Томосу, відкинуть беззаконну владу Москви" і продовжать своє служіння в Лаврі, будуть захищені від залякувань з боку дотеперішнього очільника Лаври. Епіфаній зазначив, що монастирем при Лаврі будуть керувати ті, хто знають його традиції та життя, і хто не заплямував себе відданістю"русскому міру".

"Давня слов’янська мова, разом з сучасною українською мовою, буде богослужбовою мовою Лаври – ми знаємо, що для багатьох з вас це питання також є важливим", - підкреслив він.

Посол повідомила, як швидко США передадуть допомогу Україні після голосування в Конгресі

субота, 20 квітень 2024, 12:22

США за короткий період можуть перейти до постачання Україні озброєнь після ухвалення відповідного закону в Конгресі. Про це заявила посол України в США Оксана Маркарова в ефірі національного телемарафону, передають Патріоти України. «Від моменту підпи...

"Скажу вам, локально, що бачу": Військовий прокоментував заяви про контрнаступ ЗСУ у 2025 році

субота, 20 квітень 2024, 11:30

Військовослужбовець Євген Ієвлєв, який зараз перебуває на Горлівському напрямку, закликає до стриманості у заявах про можливий контрнаступ Збройних сил України 2025 року. Про це він сказав в ефірі "Еспресо", передають Патріоти України. "Я вважаю, що...