Моральна поразка Москви: Засуджений найманець "ЛДНР" з Чехії вибачився перед Україною і побажав відновлення нашій країні територіальної цілісності

Чех Павел Кафка (зліва), засуджений за участь у війні на Донбасі Фото: Посол Євген Перебийніс/Facebook

Стало відомо, що громадянин Чехії Павел Кафка, якого у грудні 2020 року засудили до трьох років ув’язнення за участь у війні на Донбасі, написав до українського посольства листа, в якому попросив пробачення за свої дії й побажав Україні відновлення територіальної цілісності, повідомляють Патріоти України з посиланням на "Громадське".

Про це заявив посол України в Чехії Євген Перебийніс.

Перебийніс зачитав листа Кафки, у якому той розповідає, що у 2015 році став на бік проросійських сепаратистів, “не замислювався над наслідками цих незаконних дій” та “особисто не брав участі в жодних бойових операціях”

Засуджений найманесь з Чехії, вибачився перед Україною і побажав відновлення територіальної цілісності. Чех Павел Кафка засуджений за участь у війні на Донбасі Фото: Радіо Свобода

“У кінці листа Кафка пише, що хотів би вибачитися перед нашою країною, і він вірить, що нашій країні вдасться повернути територіальну цілісність дипломатичним шляхом”, — сказав Перебийніс.

Посол додав: не знає, що саме могло спонукати Кафку до написання листа. “Можливо, суто меркантильні інтереси, можливо, він сподівається, що йому вдасться якось зменшити термін ув’язнення”. “Але факт є фактом: людина відбуває покарання і принаймні на словах розкаюється в тому, що вона вчинила проти України”, — сказав Перебийніс.

Чеський громадяник Кафка у 2015-2016 роках воював на Донбасі. Його звинувачували в участі в організованому злочинному угрупованні. У липні 2020 року крайовий суд міста Чеські Будейовиці засудив його до трьох років умовного покарання з відтермінуванням на п’ять років.

Окрім того, Посол повідомив, що загалом у Чехії судили або судять понад 20 громадян країни за причетність до бойових дій на Донбасі. У межах цих справ були ухвалені приблизно шість вироків, із яких реальними є два.

Засуджений найманесь з Чехії, вибачився перед Україною і побажав відновлення територіальної цілісності. Чех Павел Кафка засуджений за участь у війні на Донбасі Фото: Aktualne.cz

Так зокрема у вересні 2020 року суд у Празі засудив на 4,5 року громадянина Білорусі Алєксєя Фадеєва за участь у бойових діях проти України на Донбасі. А у грудні 2020-го — Павела Кафку.

Нагадуємо, що на початку травня, у Чехії розпочався суд над учасником бойових дій проти України на Донбасі. Повідомляється, що міський суд столиці Чехії Праги почав розглядати справу щодо громадянина країни, якого обвинувачують за кримінальними статтями про «терористичний напад» і «участь у терористичній групі» через його участь у боях проти України на боці російських сил.

Бойовики незаконних збройних формувань Росії. Фото: З соціальних мереж. 2014 рік.

Щоправда, 32-річного Мартіна Кантора судять заочно – як вважають, він і нині перебуває на окупованій частині Донбасу. У разі визнання винним йому може загрожувати вирок до 20 років позбавлення волі. Обвинувачення заявляє, що він дістався на окуповану частину Донбасу ще 2015 року нелегально через російський Ростов-на-Дону, підписав контракт в угрупованні «ЛНР», був вивчений на сапера і снайпера, брав участь у боях проти українських військ.

Добровільно став поліцаєм в окупантів: Судитимуть жителя Харківщини, який затримував колишніх військових (фото)

вівторок, 16 квітень 2024, 11:59

До Чугуївського міського суду Харківської області передали обвинувальний акт щодо 32-річного жителя міста Вовчанськ, який під час окупації добровільно пішов працювати у "поліцію" загарбників. Слідчі встановили, що чоловік став так званим "помічником оп...

Війна не завада: У Міноборони під час аудитів виявили порушень на понад 10 мільярдів

вівторок, 16 квітень 2024, 11:28

За підсумками внутрішнього аудиту, яке проводило Міністерство оборони України, виявлено порушення на загальну суму більше ніж 10 млрд грн. Про це в інтерв’ю "Укрінформу" повідомив заступник міністра оборони України Юрій Джигир, передають Патріоти Украї...