Мордор чомусь сподівається на Божу ласку для власних "диво-технологій": Росія шукає прісну воду в Азовському та Чорному морях поблизу Криму, але її там нема, - експерт

Окупанти заявили про пошуки прісної води на дні Азовського моря

Видобувати прісну воду з-під дна Азовського чи Чорного моря практично неможливо, цього не робить жодна країна у світі. Про це заявив заступник директора Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук Михайло Яцюк, коментуючи заяву самоназваного глави Криму Сергія Аксьонова про пошуки прісної води під дном Азовського моря, зазначають Патріоти України.

Нагадаємо, Аксьонов заявив про великі запаси прісної води під дном Азовського моря. Результати досліджень її якості стануть відомі в червні. Однак раніше т.з. віцепрем'єр Криму Марат Хуснуллін запевняв, що буріння перших свердловин з розвідки додаткових запасів води на цій території планують почати в квітні, начебто проведені вже всі проектні роботи.

"Це лише розмови. Сьогодні окупанти шукають прісну воду в Азовському морі, завтра – шукатимуть в Чорному. Але її там нема, особливо в таких запасах, щоб забезпечити Крим. Тим більше це досить серйозний інфраструктурний проект, який не може бути вирішений за пів року і навіть за рік", – уточнив Яцюк.

За його словами, навіть якщо Росія зважиться на нього, жодна світова компанія не погодиться продати їй необхідне обладнання через санкції за анексію Криму. А в Росії такого обладнання нема.

"Не чув, щоб хтось десь у світі видобував у морі прісну воду і транспортував її на сушу. Навіть багаті країни цього не роблять, а раціонально використовують те, що є. Наприклад, Емірати опріснюють морську воду, транспортують питну танкерами із Антарктиди, а вже використану після очищення подають для промисловості", – зазначив експерт.

Яцюк також навів приклад, коли окупанти у Сімферополі пробурили свердловину більше як на 500 метрів, звідки можуть видобувати лише 10 тисяч кубів на місяць.

"Але це крапля в морі, такого об’єму води не вистачить навіть на один мікрорайон. А дістати воду з глибини 500 метрів – дороговартісне задоволення. І загалом через діряві системи в Криму втрати води на рівні водоподання становлять 50-60%. Майже половина з того, що є", – підсумував Яцюк.


Джерело: Обозреватель

Ситуація лишається складною: Українці відповіли, що робитимуть у разі загострення або затягування війни

четвер, 25 квітень 2024, 16:56

Українці відповіли на питання про свої плани на випадок загострення або затягування війни. Переважає готовність тим чи іншим чином долучатися до боротьби з російськими загарбниками, передають Патріоти України з посиланням на дані опитування фонду "Демо...

Марення тривають: Лукашенко заявив, що сусідні країни "озброєні до зубів" і пригрозив "ядеркою"

четвер, 25 квітень 2024, 16:53

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що ризик військових інцидентів на білорусько-українському кордоні досить високий. Про це він висловився під час засідання Всебілоруських народних зборів 25 квітня, передають Патріоти Украї...