​Московії та особисто Путіну не вперше "тирити" історичний спадок України: Битва за борщ між Україною і Росією почалася, - The Times

За найуславленішу у світі українську страву розгортається нешутошна боротьба, точніше за її національну приналежність, зазначають Патріоти України. Ситуація зацікавила навіть флагман британської та світової преси як The Times. Ось як бачать ситуацію з безпристрасного Лондону.

"Міністерство культури України хоче, щоб борщ включили в списки культурної спадщини ЮНЕСКО. Таким чином Україна прагне покласти край спекуляцій навколо борщу, яка почалася в минулому році, коли в твіттер-акаунті російського МЗС з'явилося повідомлення, що борщ - це «одно из самых популярных и любимых российских блюд, а также символ национальной кухни».

Як повідомляє британське видання The Times, це повідомлення викликало бурю обурення в соціальних мережах. Деякі українські користувачі порівняли спроби Росії заявити про її права на борщ з анексією Кримського півострова в 2014 році.

«Наче вам мало вкраденого Криму, тепер ви хочете вкрасти в України ще й борщ», - написав один з користувачів Твіттера.

Перша письмова згадка про борщ, який подається зі сметаною, датована 16-м століттям. Існують десятки рецептів цього блюда. Український борщ зазвичай готується з салом. Існують навіть вегетаріанські варіанти борщу. Як правило цей суп з буряка їдять гарячим, але іноді його можна подавати і в холодному вигляді.

На думку більшості істориків, назва цієї страви походить від назви рослини. Йдеться про борщівник, який служив традиційним інгредієнтом супів в Київській Русі - середньовічній державі, яка охоплювала території сучасних України, Білорусі та частина територій сучасної Росії.

Спроби включити борщ в списки культурної спадщини ЮНЕСКО почалися в минулому році. Їх ініціатором став Євген Клопотенко - відомий шеф-кухар з Києва, який об'їздив всю Україну в пошуках різних рецептів цієї страви і який включив свіжозварений борщ в презентацію для чиновників в Міністерстві культури України.

«Борщ потрібно захищати, тому що це не про їжу, а про національну ідентичність, - написав Клопотенко в Фейсбуці. - Всі українці різні, але нас об'єднує любов до борщу. Нехай світ знає, [кому належить борщ]». Він закінчив свій пост словами «Слава Україні!»

Офіційна газета російського уряду «Российская газета» відзначила, що цей крок України є всього лише «новым поводом для скандала», але спробувала заспокоїти пристрасті. Борщ «известен по всей Восточной Европе, от Румынии до Литвы, и каждая страна считает его своим блюдом», написала ця газета.

Російська «Комсомольская правда» була більш прямолінійною в своєму вердикті. «Как ни крути, но украинским борщ назвать никак нельзя», - заявила ця газета.

Деякі українці стали скаржитися, коли італійський шеф-кухар приготував борщ для російських лікарів, які приїхали в Італію допомагати в боротьбі з коронавирусной інфекцією. «Борщ для українців! Їм потрібно було готувати щі», - написав один користувач соцмереж".

Інновації, що рятують

п’ятниця, 19 квітень 2024, 12:55

Знов обстріл російськими терористами цивільної інфраструктури. Цього разу в Дніпрі. Треба лиш підтримувати, а не душити українські розробки, і обʼєднувати зусилля для прискорення допомоги, а не потурати політичним ревнощам. Ай-Петрі СВ — перспективний ...

"На жаль, це єдина втішна інформація": Загибель 6-річного хлопчика після удару росіян по Дніпропетровщині не підтвердилася

п’ятниця, 19 квітень 2024, 12:14

Внаслідок удару РФ по Синельниковому Дніпропетровської області у п’ятницю, 19 квітня, загинуло шестеро людей, серед яких двоє - діти. Раніше повідомлялося про загибель 6-річного хлопчика, але ця інформація не підтвердилася. Про це написав начальник Дні...