Московські "воші" постаралися? Українська армія не закуповує високоточні боєприпаси

Голова причина – не завершення повного циклу випробувань нових боєприпасів після здійснення процедури імпортозаміщення.

Артбоєприпас "Квітник". Фото: Defense Express.

Збройні сили Україні не закуповують нові вітчизняні високоточні боєприпаси, які забезпечують максимальну вірогідність знищення цілі першим пострілом. Про це агенцію Defense Express повідомив представник оборонно-промислового комплексу, передають Патріоти України.

Голова причина – не завершення повного циклу випробувань нових боєприпасів після здійснення процедури імпортозаміщення. Йдеться про боєприпас «Квітник» (152/155 мм), а також боєприпас «Карасук», який розроблений для стрільби з артилерійських систем калібру 122-мм, в тому числі гармат Д-30 та самохідних артилерійських установок 2С1, які стоять на озброєнні ЗС України. Розробником та виробником таких боєприпасів в Україні є ДП «Науково-виробничий комплекс «Прогрес» та ЦКБ «Точність» (м. Ніжин).

Завдяки використанню напівактивного лазерного наведення боєприпаси забезпечують максимальну вірогідність знищення цілі першим пострілом на дальності до 20 та 12 км відповідно. Електронні та оптико-механічні системи снарядів спроможні витримати надвисокі перевантаження під час артилерійського пострілу (не менше 10000g). Для наведення «Карасука» та «Квітника» потрібно використовувати лазерні цілевказівники-далекоміри.

До початку бойових дій з РФ напівактивна лазерна головка самонаведення до «Квітника» виготовлялась з російськими комплектуючими. У 2013 р. «Квітник» було прийнято на озброєння ВС України, проте його серійне виготовлення виявилось неможливим. Тому розробники замінили російські комплектуючі і вийшли на результати, які цілком задовольняли вимоги військових.

Проте закупка серії високоточних боєприпасів для Збройних Сил можлива лише після проведення державних випробувань партії нових боєприпасів, що вкотре відкладено з низки організаційних та фінансових причин. Разом з тим, українські підприємства продовжують співпрацю з польськими партнерами щодо створення нових зразків високоточного артилерійського озброєння.

Якщо завтра війна: У The Economist оцінили, чи готові молоді європейці захищати свої держави

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:22

На Заході вже багато років існувала тенденція відмови від строкової служби та зменшення особового складу в армії, передають Патріоти України. У більшості європейських країн наразі існує лише служба за контрактом, адже після завершення Другої світової...

Ситуація складна: Тривають бої за електричну підстанцію в Очеретиному, - Deep State

п’ятниця, 19 квітень 2024, 10:54

Мапу воєнних дій оновлено.Про це інформує Deep State, передають Патріоти України. Ворог просунувся в Новокалиновому. Тривають бої за електричну підстанцію в Очеретиному. . "Ми вдень писали, що ворога було відкинуто з підстанції, проте стало відомо, що...