Москва грається у другий Чорнобиль: Відбулося щонайменше три прямі влучання в основні конструкції захисту реактора ЗАЕС, - гендиректор МАГАТЕ

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що сьогодні, 7 квітня, відбулося щонайменше три прямі влучання в основні конструкції захисної оболонки реактора ЗАЕС.

"Сьогодні, вперше з листопада 2022 року і після того, як я виклав 5 основних принципів уникнення серйозної ядерної аварії з радіологічними наслідками, ISAMZ підтвердив, що відбулося щонайменше 3 прямі влучання в основні конструкції захисної оболонки реактора ЗАЕС. Цього не повинно відбуватися", - написав Гроссі у своєму твіттері.

Він наголосив, що ніхто не може отримати жодної військової чи політичної вигоди від нападів на ядерні об'єкти.

"Я наполегливо закликаю осіб, які ухвалюють військові рішення, утримуватися від будь-яких дій, які порушують основні принципи захисту ядерних об’єктів", - додав Гроссі.

Водночас МАГАТЕ заявило, що експерти сьогодні підтвердили фізичний вплив атак безпілотників на ЗАЕС, зокрема на 1 із 6 реакторів.

"Повідомляється про одного постраждалого. Пошкодження на 6-му блоці не поставило під загрозу ядерну безпеку, але це серйозний інцидент, який може порушити цілісність системи захисної оболонки реактора", - повідомили в МАГАТЕ.

"Це явне порушення базових принципів захисту найбільшої в Європі АЕС. Такі безрозсудні атаки значно підвищують ризик великої ядерної аварії і мають бути негайно припинені", – наводяться слова гендиректора МАГАТЕ.

Україна вже відкинула всілякі підозри у причетності, вказавши на державу-агресора, котра вже неодноразово влаштовувала різного роду провокації навколо ЗАЕС.

Серед поранених - голова адміністрації: Окупанти вдарили касетними боєприпасами по Вовчанську під час евакуації цивільних

четвер, 16 травень 2024, 19:28

У четвер, 16 травня, російські окупанти здійснили черговий обстріл Вовчанської громади Харківської області. У результаті - поранення отримали кілька мешканців, зокрема, керівник міськадміністрації. Про це повідомив голова Харківської обласної державної...

Китай і Росія наполягають на "політичному" вирішенні війни в Україні: Сі Цзіньпін зробив заяву

четвер, 16 травень 2024, 18:56

Лідер КНР Сі Цзіньпін під час пресконференції з правителем РФ Володимиром Путіним заявив, що Китай і РФ виступають за політичне врегулювання війни в Україні, яку розпочала Росія під керівництвом Путіна. Днталі: Путін наразі перебуває із візитом у Китаї...