Москва "нєрвно куріт": На президентських виборах в Ірані переміг кандидат, котрий обіцяє порозумітись з Заходом та забезпечити громадянські свободи

Президент Ірану Масуд Пезешкіян

В Ірані у другому турі президентських виборів, які пройшли 5 липня, переміг Масуд Пезешкіян, який обіцяв "відкрити країну для світу та забезпечити свободи". Другий тур відбувся з абсолютно низькою явкою – понад 60% громадян утрималися від голосування, передають Патріоти України.

"Набравши більшість голосів у п'ятницю, Пезешкіян став наступним президентом Ірану", – пишуть іранські ЗМІ.

В Ірані обирали наступника покійного президента Ібрагіма Раїсі, який загинув в аварії гелікоптера, що сталася у травні.

Однак у нового президента Ірану можливості впливати на політику держави будуть обмежені. Адже справжнім головою є духовний лідер – від 1989 року це Алі Хаменеї. Саме він визначає стратегію політики держави, а президент опікується тактикою досягнення стратегічних цілей.

Масуд Пезешкіян виступав за діалог із Заходом та обіцяв шукати дружніх стосунків. Він заявляв, що його адміністрація негайно працюватиме над тим, щоб спробувати зняти санкції Заходу та відновити економіку.

"Шановний народе Ірану, вибори закінчилися, і це лише початок нашого партнерства. Важкий шлях попереду, але з вашою підтримкою, співчуттям і довірою я простягаю вам руку і клянусь своєю честю, що не залишу вас на цьому шляху", – написав Масуд Пезешкіян у соцмережі Х.

Україна може вступити до НАТО, навіть до того як вдасться повернути окуповані Росією території - Столтенберг

субота, 5 жовтень 2024, 7:50

Подібні прецеденти були в історії Альянсу і зараз усе залежить від політичної волі, наголошує ексгенсек НАТО. Колишній генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає ймовірним сценарій, за яким Україну приймуть до Північноатлантичного альянсу навіть ...