Москва в паніці надзвонювала в Вашингтон: Пентагон відмовив Україну від секретної спецоперацію на території Росії, — NYT

ЗСУ нібито збиралися провести операцію в глибокому тилу ворога. З цього приводу міністр оборони РФ телефонував главі Пентагону, що, як зазначають американські журналісти, досить незвично.

На початку липня міністр оборони США Ллойд Остін отримав прохання про розмову від російського колеги Андрія Білоусова. З моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року Остін розмовляв телефоном із главою МО РФ лише п'ять разів, майже завжди за ініціативою Пентагону і часто в спробі уникнути ескалації конфлікту, передають Патріоти України з посиланням на The New York Times.

До цього, зазначають у виданні, Остін зв'язався з новим міністром оборони Росії 25 червня, у спробі зберегти "лінії зв'язку відкритими". Однак уже 12 липня, як розповіли джерела, Бєлоусов дзвонив, щоб повідомити, що росіяни нібито дізналися про таємну операцію ЗСУ проти Росії, яка, як вважали в Кремлі, була благословенна американцями, що може посилити напруженість між Москвою і Вашингтоном.

Чиновники Пентагону, які не знали про будь-яку подібну операцію, як зазначається, були здивовані цим звинуваченням. Однак, як розповіли джерела, американці зв'язалися з українською стороною і попередили про неприпустимість подібних операцій.

Незважаючи на глибоку залежність України від США в плані військової, розвідувальної та дипломатичної підтримки, українські посадовці не завжди відверті зі своїми американськими колегами щодо своїх військових операцій, особливо проти російських цілей у тилу ворога, пише видання.

До операцій, які викликали занепокоєння у США, відносяться удар по російській авіабазі на західному узбережжі Криму, вибух вантажівки з бомбою, внаслідок якого було зруйновано частину мосту через Керченську протоку, а також удари безпілотників по території Росії.

Ці операції, пише видання, стали неприємним сюрпризом для адміністрації Байдена, яка переймається, що вони не поліпшили помітно становище України на полі бою, але ризикують відштовхнути європейських союзників і розширити війну.

Чи була ймовірна українська "змова" реальною і якої форми вона могла набути, невідомо, зазначає The New York Times. Чиновники Пентагону і Білого дому відмовилися розкрити подробиці дзвінка, але наголосили на необхідності діалогу між противниками. Від коментарів також відмовилися українські та російські чиновники, підкреслюють журналісти.

У заяві Міністерства оборони Росії повідомляють, що "було обговорено питання запобігання загрозам безпеці та зниження ризику можливої ескалації", проте не згадують про передбачувану українську секретну місію.

Посол України розповіла, коли американські F-16 передаватимуть ЗСУ

субота, 27 липень 2024, 18:45

Українські військові мають можливість використовувати винищувачі F-16 на полі бою вже до кінця 2024 року. Про це повідомила посол України в США Оксана Маркарова в ефірі телемарафону, передають Патріоти України. «2024 рік – це рік, в якому ця спроможніс...

РПЦ то вже не християнське об'єднання: Богослови з усього світу написали лист із пропозицією засудити патріарха Кирила за ідеологію "русского міра", - Филипович

субота, 27 липень 2024, 18:30

Релігієзнавиця, докторка філософських наук, професорка Інституту філософії імені Г.С. Сковороди НАН України Людмила Филипович зазначила, що РПЦ ґрунтується не на християнських положеннях, а на ідеології "русского міра". Про це вона сказала в етері теле...