Москві уже ніхто не довіряє? Літак Шольца на шляху з Японії облетів Росію через Північний полюс

Літак, на якому канцлер Німеччини Олаф Шольц повертався з Японії, перетнув Північний полюс. Таким чином він уникнув проходження через повітряний простір РФ, передають Патріоти України.

Як пише Spiegel, літак Бундесвера (збройні сили Німеччини) Airbus A350 "Курт Шумахер" вилетів з Японії спочатку на північ через Аляску, потім попрямував на захід через Північний Льодовитий океан. У результаті через Фінляндію він прибув до Німеччини та приземлився в аеропорту BER у Шенефельді під Берліном.

Політ зайняв 13 годин 30 хвилин – це на 1 годину 20 хвилин більше, ніж прямий маршрут через Китай та Росію. Політ над Північним полюсом – рідкість навіть для досвідчених пілотів, зазначає Spiegel.

"Це захоплююче. Це те, що ви робите не дуже часто", – сказав капітан Міхаель Вейєрер, який благополучно доставив Шольца до Берліна. Для нього це був лише другий переліт через Північний полюс. На борту був ще один пілот – Філіп Рейперт.

Дорогою до Японії Шольц також облетів небо Росії, але на півдні. Його літак перетнув Польщу, Румунію, Грузію, Азербайджан, Казахстан та Китай, а також пролетів над Чорним морем, де розташована українська військова зона.

При цьому канцлер пробув у Японії трохи більше 20 годин – менше, ніж зайняв час польоту. Це була друга його дальня поїздка як канцлера після візиту до Вашингтона у лютому 2022 року. "Курт Шумахер" – найбільший і найсучасніший літак льотної готовності Бундесверу, пише Spiegel. Як відомо, західні авіакомпанії уникають неба над РФ із міркувань безпеки. Повітряний простір України закрито через війну.

Збиває навіть балістичні ракети: Що відомо про Aster 30, які Франція передає Україні

четвер, 25 квітень 2024, 2:35

До нового пакета військової допомоги Україні від Франції мають увійти зенітні керовані ракети Aster 30, які використовують для систем протиповітряної оборони Mamba SAMP-T. Ці комплекси здатні боротися як з авіацією, так і з крилатими та протирадіолокац...