Мова йде про шалені суми: Козак купив телеканали завдяки офшорам через РФ та Білорусь

Гроші на купівлю телеканалів "112 Україна", ZiK та NewsOne народний депутат від ОПЗЖ Тарас Козак отримав з офшорів назадеклераваної цивільної дружини Наталії Лавренюк через банки в Росії та Білорусі. Як пише "Українська правда", про це йдеться в розслідуванні Центру протидії корупції. Операції з придбання принаймні двох з трьох телеканалів (NewsOne та 112) Козак провів чомусь у Білорусі, що підтверджується даними з його електронних декларацій, передають Патріоти України.

"Скуповувати телеканали Тарас Козак почав у 2018 році, коли надходження йому дивідендів з кіпрської компанії Turul Investments стали системними та стабільними. І не дарма, адже медіа-імперія коштує немаленьких грошей", – йдеться в матеріалі.

У жовтні 2018 року нардеп придбав телеканал NewsOne. У формі про суттєві зміни за 12 жовтня він задекларував набуття корпоративних прав на ТОВ "Новини 24 годин" від швейцарської MW Investment AG, яку контролював на той час ексрегіонал Євген Мураєв. Вартість цього активу становила 41 063 799 грн.

Вже в грудні 2018 року Козак купив телеканал "112 Україна". 2 грудня він декларує придбання корпоративних прав дев'яти українських юридичних осіб від швейцарської компанії Plirofories AG. Всі дев’ять компаній входять в структуру власності телеканалу 112 і на шість із них у лютому 2021 року були накладені санкції РНБО. Вартість корпоративних прав цих фірм, на які оформлений телеканал "112 Україна", складає 72 871 460 грн.

Загальна сума вартості корпоративних прав на куплені два телеканали становила 114 млн грн, однак згідно з розділом декларації "видатки та правочини" Козак заплатив за них лише 103 млн грн.

Влітку 2019 року депутат купує телеканал ZiK. До червня канал був у власності Петра Димінського через кіпрську компанію Alvho Trading limited. З 14 червня 2019-го новим єдиним акціонером Alvho Trading limited стала вже знайома фірма Козака Turul investments limited.

Точна вартість телеканалу невідома, але статутний капітал кіпрської Alvho на момент переходу до структур Козака становив 17,1 тисяч євро. Тоді медіа-менеджери оцінювали телеканал ZiK у 15-20 млн доларів. Водночас сам Димінський наприкінці 2017 року начебто починав торги з суми 53 млн доларів.

Через кримінальну справу проти неї в Україні: Росія відмовила в громадянстві колаборантці з Києва

вівторок, 30 квітень 2024, 21:22

Колаборантці з Києва, яка виїхала на територію країни-агресора РФ, відмовили в російському громадянстві. Причина відмови — кримінальна справа проти жінки в Україні за підтримку вторгнення РФ. Про це повідомляють російські ЗМІ, передають Патріоти Україн...

Цікава заява: Трамп обіцяє "спробувати" допомогти Україні у війні проти РФ

вівторок, 30 квітень 2024, 21:10

Експрезидент США та кандидат на майбутніх виборах очільника держави Дональд Трамп пообіцяв «спробувати» допомогти Україні у війні проти Росії. Однак Трамп наголосив, що Європа теж «повинна виконувати свою роботу». Про це він розповів у інтерв’ю журналу...