Мова йшла про Україну: Екс-радниця Трампа дала важливі свідчення у Конгресі в справі про імпічмент

Фіона Хілл була в Раді нацбезпеки США з самого початку президентства Трампа і була відома своїм критичним ставленням до поведінки Кремля.

Ексрадник президента США Дональда Трампа з нацбезпеки Джон Болтон під час перебування на посаді у свій час радив його екс-радниці Фіоні Хілл попередити юристів Білого дому про справи адвоката Рудольфа Джуліані в Україні. Про це повідомляє The New York Times, передають Патріоти України.

Видання посилається на свідчення Хілл у Конгресі. Раніше жінка була старшим радником президента РФ і Євразії. Стверджується, що Болтон говорив їй про те, що Джуліані брав участь у діях, спрямованих на примушення України до розслідування стосовно американських дипломатів. На думку Болтона, Хілл повинна була повідомити про це юристам Білого дому. Тодішній радник з нацбезпеки говорив чиновниці про те, що Джуліані – «ручна граната, яка рано чи пізно підірве все навколо» і попереджав її, що не хоче мати до справ адвоката Трампа в Україні ніякого відношення.

Відомо, що Хілл була в Раді нацбезпеки США з самого початку президентства Трампа і була відома своїм критичним ставленням до поведінки Кремля. Свою посаду вона покинула майже за тиждень до гучної телефонної розмови між Трампом і Володимиром Зеленським 25 липня, яка послужила приводом для початку процедури імпічменту.

За даними CNN, у Конгрес вона була викликана в зв’язку зі спробами Білого дому «перешкодити співробітництву прямих свідків з розслідуванням Палати представників і обмежити будь-які свідчення».

У свою чергу NBC повідомляє, що під час дачі свідчень Хілл заявила про те, що посол США в ЄС Гордон Сондленд і Джуліані порушили правила Білого дому і Ради національної безпеки, оскільки “вели тіньову політику щодо України”.

Разом з тим, за інформацією CNN, Хілл визнала, що “не була знайома з деякими аспектами, які стосуються скандалу з Україною”. Зазначається, що Хілл давала свідчення за закритими дверима протягом десяти годин. При цьому був присутній конгресмен від Демпартії Джеймі Раскін. У коментарі MSNBC сказав: “По суті, всі говорять нам одну і ту ж річ – що той телефонний дзвінок 25 липня був лише вершиною айсберга”.

Оновлення. Хілл у Конгресі США розповіла, що Болтон дійшов висновку про причетність Джуліані до так званої кампанії тиску на Україну після розмови з Сондлендом. Очікується, що Сондленд у четвер, 17 жовтня, виступить перед кількома комітетами палати представників США: з закордонних справ, з розвідки і з нагляду.

NYT пише, що Сондленд повинен був дати свідчення на цьому тижні, але Держдеп США заборонив йому це робити. Після чого демократи направили повістку, яка примушує постпреда США при ЄС юридично виступити зі свідченнями.

Окрім цього, демократи вимагали робочі документи Сондленда, які Державний департамент заборонив йому пред’являти, оскільки за їхнє складання відповідає відомство, а не особисто він сам. У свою чергу Сондленд не проти того, щоб комітети розглянули ці документи.

"Проблема в тому...": Patriot не можна використовувати для захисту лінії фронту без прикриття іншими ЗРК, - експерт

середа, 24 квітень 2024, 16:22

Системи Patriot не можна використовувати для захисту лінії фронту, не прикриваючи їх іншими зенітно-ракетними комплексами. Такою думкою в ефірі телеканалу FREEДОМ поділився військовий аналітик, ветеран російсько-української війни Олексій Гетьман, пере...

Уже сам факт "зіпсував" все: Опозиціонер розповів, що найбільше налякало Путіна перед інавгурацією

середа, 24 квітень 2024, 15:57

У Росії 7 травня 2024 року запланована інавгурація Владіміра Путіна. На цю подію у російської пропаганди були великі плани, але Україна отримає довгоочікувану військову допомогу від США - 61 мільярд доларів, що може змінити ситуацію на фронті, передаю...