Може, на Банковій дослухаються: Лана Зеркаль розповіла, як треба діяти Україні щодо угоди по "Північному потоку-2"

Після оприлюднення угоди США і Німеччини щодо "Північного потоку-2" має докласти масксимум зусиль і довести, що українська газотранспортна система є реальною альтернативою монополії "Газпрому", а її збереження потрібне Європі. Про це написала радниця міністра енергетики, колишня заступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль у статті для ZN.ua, зазначають Патріоти України.

Зеркаль зазначила, що в Україні вже поспішили назвати заяву США і Німеччини щодо енергетичної безпеки на континенті, "зрадою", однак поки так говорити зарано.

"Вона (угода, - ред.) буде провальною для наших інтересів лише у тому разі, якщо ми й надалі нічого не робитимемо задля наповнення її змістом, який захистить Україну та Європу. Усе в наших руках, треба лише подивитися на проблему спокійно та виконати "домашню роботу", – йдеться у статті.

Аналізуючи заяву Німеччини та США, на думку Зеркаль, потрібно не забувати просту річ: вона є рамковою, і буквально кожне слово з неї має перетворитися на конкретні механізми і заходи.

"І це залежить передусім від України. Ми маємо довести, що українська газотранспортна система є реальною альтернативою монополії "Газпрому". І саме тому її збереження настільки потрібне Європі, яка потребуватиме газу ще тривалий час, адже його споживання не зменшуватиметься до 2035 року", – аргументувала юристка.

Водночас, як пише Зеркаль, Європа повинна розуміти, що ця альтернатива працює за єдиними з нею правилами, що її не можна купити "знижкою на газ" чи поверненням до "бізнесу президентів" часів Кучми-Ющенка-Януковича.

"Єдиним захистом від тиску є в Європі так званий Третій енергетичний пакет: набір правил, які нікому не дозволяють утримувати монополію постачання газу. Завдяки цим правилам ми вистояли в газовій війні 2015 року і перемогли в Стокгольмі. Пряма згадка про них в оприлюдненій США і Німеччиною рамковій заяві — ключ до розуміння того, як ми можемо виграти в протистоянні", – переконана Зеркаль.

Окрім того, радниця міністра звернула увагу на необхідність юридичної фіксації домовленостей, оскільки питання безпеки не може залишатися на рівні заяв.

"Україна та ЄС мають якомога швидше оновити енергетичні положення зони вільної торгівлі, що є частиною Угоди про асоціацію між ЄС та Україною, та забезпечити повну інтеграцію України до внутрішнього ринку Євросоюзу, застосування правил конкуренції ЄС до всіх шляхів постачання газу з Росії, чітке визначення всіх допоміжних інвестицій і проектів. Використовуючи цей підхід, Україна і США можуть укласти між собою юридично обов’язкову угоду про енергетичні правила, яка може бути частиною ширшої угоди про вільну торгівлю між США та Україною", – вважає Зеркаль.

Вона зауважила, що підготувати такі документи складніше, ніж видати заяву.

"Але якщо ми зможемо поставити питання на переговорах в США в такий спосіб, то здобудемо те, що потрібно кожному громадянину: прибутки від транзиту та гарантії безпеки", – резюмувала чиновниця.

Нагадаємо, 21 липня США та Німеччина оголосили, що офіційно домовились про завершення будівництва російського газопроводу "Північний потік-2", опублікувавши спільну декларацію з обіцянками Україні.

Згідно з угодою, Німеччина зобов'язується добиватися продовження на 10 років договору між Києвом і Москвою щодо транзиту газу.

Після оприлюднення угоди канцлер Німеччини Ангела Меркель подзвонила Путіну, щоб обговорити Мінські угоди та "Північний потік-2".

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков надіслав відкритий лист спікеру Палати Представників Конгресу США Ненсі Пелосі щодо будівництва можливого введення в експлуатацію газопроводу "Північний потік-2".


Є важливий момент: Командир пояснив, чим замінити демобілізацію в Україні, і чому вона не потрібна до завершення війни

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

Командир 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр" полковник Павло Паліса виступив проти демобілізації до кінця війни. Військовий вважає, що набагато важливіше отримати можливість частіше проводити ротації для відновлення боєздатності підрозділі...

Потрібний перекладач

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

З дипломатичної на офісно-президентську. Держдеп наголошує, що в України – проблеми зі свободою слова. Зокрема, марафон висвітлює урядову позицію…. Минулого року Держдеп наголошував на тому, що закриття трьох незалежних від влади каналів – це проблема....