Може вибухнути, Зеленський не зупинить. Загроза третього Майдану: Експерти розповіли, чим можуть обернутися вибори в ОРДЛО

Вибори на тимчасово окупованому Донбасі можуть обернутися третім Майданом у випадку, якщо ватажки ЛНР-ДНР Леонід Пасічник та Денис Пушилін балотуватимуться на виборах і отримають перемогу. Про це йдеться в матеріалі "Апострофа", повідомляють Патріоти України.

У статті 9 закону "Про місцеві вибори" сказано, що не мають права бути обраними ті громадяни України, які мають непогашену судимість за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Проти ватажка ЛНР Леоніда Пасічника в липні 2019 року ГПУ було порушено кримінальну справу відразу за кількома статтями Кримінального кодексу: керівництво терористичною організацією, захоплення державної влади, посягання на територіальну цілісність та недоторканність України. Але відкрити справу ще не означає засудити, а, отже, Пасічник, так само як і ватажок ДНР Денис Пушилін, матимуть цілком законне право балотуватися на місцевих виборах, наприклад, в якості мерів Луганська і Донецька. З урахуванням адмінресурсу, який збережуть на момент плебісциту в ОРДЛО Пушилін і Пасічник, результат голосування не складно передбачити.

Таку "перемогу" президенту Зеленському навряд чи вдасться продати українському суспільству. "Але поки я не бачу, щоб цей найгірший варіант реалізовувався, - запевняє "Апостроф" військовий експерт Олексій Арестович. - Це буде загроза третього Майдану, тільки він буде вже військовий, і Зеленському, разом з усією його адміністрацією і монобільшістю мало не покажеться".

Проте, на думку аналітика Українського інституту майбутнього Ігара Тишкевича, з певним відсотком нинішніх чиновників ОРДЛО доведеться змиритися і в нових органах місцевої влади на Донбасі.

"Значна частина з них, на жаль, пройде в місцеву владу, - каже "Апострофу" Тишкевич. - Але що таке місцева влада, коли вже не стріляють? Це питання каналізації, теплопостачання, медицини тощо. Для нас формат місцевих виборів припустимий за однієї ключової умови: ми не повинні легітимізувати ДНР і ЛНР. Якщо це місцева влада, то нехай вона займається місцевими проблемами. Місцеві вибори не повинні робити з неї політичного суб'єкта".

Виходом із ситуації могло б стати "розбавлення" чиновників. "У нас же проходить процес децентралізації. Що заважає стимулювати створення ОТГ, в яких два райони були б на вільній території, а один - на колишній окупованій?" - додає Тишкевич.

Втім, до моменту реальних виборів в ОРДЛО українські закони ще можна буде встигнути змінити, прописавши в них заборону для діячів калібру Пушиліна балотуватися навіть на пост глави ОСББ.

Але чи з'явиться таке законодавче обмеження - велике питання. "Це питання переговорів у "нормандському" і "мінському форматах", - повідомив "Апострофу" Богдан Яременко.

"Є конкретні "червоні лінії" щодо тих, хто вбивав. Але процес миру - непростий, і не мені його оголошувати, а президенту оголошувати його всій країні", - додав "Апострофу" член комітету ВР із питань зовнішньої політики Святослав Юраш.

"Камыш горит" - нарешті долетіло": У Маріупольському районі завдано удару по скупченню офіцерів РФ

середа, 24 квітень 2024, 17:30

У Маріупольському районі прилетіло по скупченю російських офіцерів, є двох- та трьохсоті. Про це повідомляє радник мера Маріуполя Петро Андрющенко, передають Патріоти України. За його слова, влучання сталося у ніч проти 24 квітня у с. Бабах-Тарама. ...

Це був фальстарт? У Раді відреагували на скандальне рішення МЗС щодо консульських послуг для чоловіків

середа, 24 квітень 2024, 17:25

Рішення МЗС щодо призупинення надання консульських послуг для чоловіків за кордоном в Раді вважають антиконституційним і таким, що не відповідає ухваленому раніше закону про мобілізацію. Про це в коментарі "РБК-Україна" розповіли джерела в профільному ...