"Може зробити більше": Дмитро Кулеба розповів, який процент російських активів заморозила Швейцарія

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Швейцарія заморозила 8,2 мільярда доларів фінансових активів, що належать російським громадянам та компаніям. Про це міністр сказав у інтервʼю Swissinfo, опублікованому у вівторок, 2 квітня, передають Патріоти України.

За його словами, заморожені російські активи становлять лише 5% від суми активів РФ у Швейцарії, адже їхній загальний обсяг оцінюють в 163 мільярди доларів.

«Ми вважаємо, що Швейцарія може зробити більше. Такі дії дадуть зрозуміти, що агресія є неприйнятною і що всі повинні дотримуватися правил. Це стане потужним стримуючим фактором для будь-якої країни, яка захоче розпочати збройну агресію», — заявив Кулеба.

Глава МЗС зазначив, що демократичні країни світу працюють над створенням універсального механізму компенсації, оскільки Росія не погодиться добровільно відшкодувати збитки, завдані її агресією.

Він також зазначив, що для фінансування компенсації слід використовувати активи, які були заблоковані державами-партнерами в рамках санкцій, включно із суверенними активами держави, яка порушує міжнародне право, та активами фізичних осіб, які підтримують агресора.

«Хочу підкреслити, що чинне міжнародне право забезпечує необхідну правову базу для арешту заморожених російських активів. Наприклад, Статті ООН про відповідальність держав за міжнародно-протиправні діяння 2001 року дозволяють такий контрзахід у відповідь на агресію», — сказав Кулеба.

Можна рятувати сотні, якщо не тисячі життів на місяць: Україна запустила в серійне виробництво робота Ratel Н для евакуації поранених з поля бою

субота, 27 липень 2024, 15:00

Робот Ratel Н розробки Brave1 може транспортувати одразу двох поранених, він уже пройшов польові випробування та запущений у серійне виробництво. Про це розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, передають Патріоти України. "Ratel Н розро...

Шалені підйомні вже не ваблять потенційних 200-х: Росія має серйозні проблеми з набором нових контрактників - ГУР

субота, 27 липень 2024, 14:15

Росія нині має серйозні труднощі з виконанням плану набору нових контрактників. Про це заявив речник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону Єдині новини, передають Патріоти України. Таким чином розвідник про...