"Можете звертатися в суд": УПЦ МП заявила, що у Епіфанія немає дозволу на службу в Лаврі 7 січня

Представники Московського патріархату вважають, що законно можуть користуватися храмами на території Лаври до кінця війни. Вони хочуть провадити богослужіння на Різдво. Про це заявили в інформаційно-просвітницькому відділі УПЦ МП, передають Патріоти України.

Зазначили, що протиправним є одностороннє переривання керівництвом заповідника "Києво-Печерська лавра" договору оренди. В УПЦ МП також сказали, що через нібито незаконні дії керівництва заповідника, яке, за їхніми словами, не допускає духовенство та вірян УПЦ МП у храми на Різдво, подали позов до суду. Наголошують – мають права користуватися Успенським собором і Трапезною храму відповідно до угод 2016 року.

Звинуватили у порушенні прав

У Московському патріархаті сказали, що відповідно до постанови № 634 "Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану" мають право перебувати на території заповідника до кінця воєнного стану та впродовж 4 місяців з дати припинення чи скасування воєнного стану. Крім цього, вважають, що навіть якщо заповідник не хотів продовжувати дію угоди, то повинен був повідомити про це за 30 днів до дати закінчення договорів.

Якщо Мінкультури та заповідник мають іншу позицію, то можуть довести свою правоту в суді, а доти користування чоловічим монастирем Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра Успенським Собором та Трапезною церквою є правомірним та законним, – написали в УПЦ МП.

Вони сказали, що керівництво спеціально повісило, на двері ланцюги із замками. На думку Московського патріархату, дії керівництва заповідника порушують фундаментальні права і свободи вірян України.

До чого закликали московські священники

УПЦ МП звернулися із закликом до адміністрації Лаврського заповідника. Вони сподіваються, що на територію заповідника не пустять настоятеля Православної церкви України митрополита Епіфанія, який хоче провести богослужіння 7 січня.

Московський патріархат зазначив, що керівництво національного заповідника не підтвердило правові підстави для користування приміщеннями лаври ПЦУ. Відтак, вони сподіваються, що ніхто "не допустить свавілля на охоронній музейній території.

"У протилежному випадку саме ж керівництво нестиме кримінальну відповідальність за можливі збитки, пов'язані з використанням… архітектурної пам'ятки ХІІ століття, якою є Успенський собор Лаври", – погрожують в УПЦ МП.

Московські священники вважають, що Православна церква України вводит людей в оману, шантажує та поширює фейки.

Не треба зупинятись: США ініціювали новий пакет допомоги Україні у $50 млрд, - Bloomberg

субота, 4 травень 2024, 8:05

Сполучені Штати Америки ведуть переговори з країнами G7 про те, щоб надати Україні допомогу в розмірі 50 мільярдів доларів, Bloomberg. Значна частина грошей буде виділена за рахунок надприбутків від заморожених російських активів, більшість яких переб...

Найгірший результат в історії Росії: Путін знову збрехав росіянам - "Газпром" показав величезні збитки

субота, 4 травень 2024, 7:50

Російський газовий гігант "Газпром" показав чистий збиток у 629 млрд рублів (6,8 млрд доларів) за підсумками 2023 року. Це не лише перший збиток компанії з післядефолтного 1999 року, а й найгірший її результат в історії. За півроку до цього ватажок Кр...