"Можливості утримати південь, не кажучи вже про Крим, у росіян не буде": Експерт пояснив, чи можуть окупанти підірвати ЗАЕС під час втечі з Енергодара

Експерт пояснив, чи можуть окупанти підірвати ЗАЕС під час втечі з Енергодара

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко прокоментував можливість того, що російські окупанти підірвуть ЗАЕС, коли будуть тікати з Енергодара, передають Патріоти України.

Експерт відзначив, що на лівому березі Херсонської області та в окупованій частині Запорізької області у російських окупаційних військ (РОВ) сконцентровано в межах 150 тис. особового складу. При цьому цієї кількості сил недостатньо для утримання території.

"Найгірша ситуація у РОВ з утриманням території в обороні саме в Херсонській області. Там як нестача сил по фронту, так і відсутність засобів згідно зі штатною комплектацією. Але найважливіше те, що в тимчасово окупованому Криму ситуація ще гірша. Там розміщено не більше 20-25 боєздатних БТГр. Тому, в разі активізації якихось дій на півдні, основна частина всієї цієї 150-тисячної маси хлине в паніці саме в Крим, тим самим насичуючи його ресурсом", - написав він.

Коваленко стверджує, що в разі, якщо окупанти підірвуть ЗАЕС, то в гранично стислі терміни вони втрачають 150 тисяч умовно боєздатних тіл.

"Можливості утримати південь, не кажучи вже про утримання Криму, просто у росіян не буде. При цьому, буде здійснений ядерний терористичний акт, прикладів якому в історії ніколи не було, що своєю чергою активізує... ні, не міжнародне співтовариство. Активізує міжнародну військову машину для утихомирення ядерного терориста. Такий теракт цілком може активізувати 5-ту статтю колективної безпеки НАТО. Своєю чергою, ресурсу для відбиття контртерористичної операції НАТО у РОВ не буде", - пише він. Експерт запевняє, що ніякого підриву ЗАЕС втікаючі окупанти здійснювати не будуть, бо вони ще Крим хочуть "позахищати".

Тим часом ГУР повідомило, що російські окупанти готують масштабні провокації зі створення осередку радіаційної небезпеки на ЗАЕС. Представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов заявив, що для провокації росіяни вже розмістили на території ЗАЕС відповідні засоби ураження.

"Рашисти готують масштабну провокацію з імітації аварії на Запорізькій атомній електростанції. Для цього буде проведено удар безпосередньо по території ЗАЕС. Після цього буде оголошено про аварійний витік радіоактивних речовин. В інциденті традиційно буде звинувачено Україну", - йдеться у повідомленні ГУР.

Окупанти обладнали вогневі позиції на дахах реакторних споруд Запорізької АЕС, що свідчить про їхню готовність вести бої на території станції у разі контрнаступу ЗСУ.

Одразу після атаки вони хочуть задіяти так званих експертів "Росатому" для нібито "фіксації" ударів. Також буде запрошено представників міжнародних структур та організацій, зокрема МАГАТЕ.

"Мета цієї провокації - звинувачення України в нібито обстрілі Запорізької атомної станції. Але головна мета росіян - це перешкоджання діям українських Сил безпеки та оборони щодо звільнення наших окупованих територій на Сході та Півдні України. Адже після цього окупанти можуть вимагати мораторій на військові дії", - пояснив представник воєнної розвідки.

За його словами, провокації з використанням елементів ядерних матеріалів, а також хімічної зброї російські військові найближчим часом можуть організувати по всій лінії фронту на Сході та Півдні країни.

У Дніпрі знайшли тіло загиблого чоловіка, кількість жертв в області зросла, - очільник ОВА

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:53

Голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що в Дніпрі знайшли тіло ще одного загиблого чоловіка. Таким чином кількість жертв російської атаки в області зросла до восьми, інформують Патріоти України. «Третій загиблий у Дніпрі. Рятувальники ви...

Трамп заявив, що для США важливе виживання України, і розкритикував європейців за... недостатню допомогу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:41

Колишній президент США Дональд Трамп, який у 2024 році також бере участь у виборчій кампанії, у своїй соцмережі Truth Social поставив запитання, "чому Європа не дає більше грошей на допомогу Україні", передають Патріоти України. "Чому Сполучені Штати в...