Можна уявити розпач Москви: Новим генсеком НАТО може стати українка, - ЗМІ

Повноваження Столтенберга закінчуються восени 2023 року. Мало хто наразі сумнівається, що заповзятлива Фріланд 'із шкіри випнеться', щоб мобілізувати допомогу Альянсів батьківщині своїх батьків.

Христя Фріланд може претендувати на пост генсека НАТО

Країни НАТО активно обговорюють кандидатуру наступника генсека Альянсу Єнса Столтенберга. У США основним кандидатом вважають віце-прем'єра та голову Мінфіну Канади Христю Фріланд, яка має українське коріння, повідомили джерела The New York Times.

Серед переваг цієї кандидатури гендер (наступником Столтенберга з великою вірогідністю стане жінка.-ред.), володіння кількома мовами (англійською, французькою, італійською, українською та російською), здібності ведення прес-конференцій і, звісно, що вона очолювала "складні відомства" своєї держави.

За даними газети, у Євросоюзі розглядають на посаду кандидата – жінку з країн-членів спілки. Серед них – прем'єр Естонії Кая Каллас, президент Словаччини Зузана Чапутова та екс-президент Хорватії Колінда Грабар-Кітарович. Від Великої Британії на цю посаду може претендувати міністр оборони Бен Воллес, який відмовлявся брати участь у виборах прем'єра.

Але, як зазначають співрозмовники газети, переговори тільки розпочинаються і на цьому етапі перших кандидатів найчастіше відсівають у рамках обговорення з членами Альянсу. США зазвичай не виставляють свою кандидатуру, оскільки американський генерал керує військами Альянсу у Європі.

Нагадаємо, у листопаді 2019 року Христя Фріланд обійняла посаду віце-прем'єр-міністра Канади. До цього вона обіймала посаду міністра закордонних справ. Тепер може стати першою жінкою та першим громадянином Канади на посаді генсека НАТО.

Британська розвідка спрогнозувала ймовірні втрати армії РФ в найближчі місяці

субота, 4 травень 2024, 13:41

У найближчі два місяці в російській армії зростуть втрати на війні проти України. Про це йдеться в новому звіті міністерства оборони Великої Британії, передають Патріоти України. Розвідники звернули увагу, що середньодобова кількість втрат росіян убити...

Масована атака "Шахедів" на Харків: У місті спалахнули відразу три пожежі (фото)

субота, 4 травень 2024, 12:59

У ніч на 4 травня російські загарбники здійснили масовану атаку дронів на Харків. За попередніми даними, постраждали чотири особи, серед них – одна дитина. Про це повідомила Державна служба з надзвичайних ситуацій України (ДСНС), передають Патріоти Укр...