"Мрія наших братів росіян - бути володарями православ‘я. Та цього ніколи не станеться": Патріарх Варфоломій відкинув загарбницькі амбіції Москви на "духовному фронті"

Вселенський Патріарх Варфоломій заявив, що причиною чинного конфлікту між православними Церквами стали спроби росіян одноосібно очолити православ’я, повідомляють Патріоти України з посиланням на “Суспільне”.

За його словами, цей конфлікт було розпочато Росією в 2016 році.

“Ми всі разом готували цей Собор. До січня 2016 року в Женеві, коли ми мали останні збори православних предстоятелів, всі церкви, і Росія, готували цей Собор. І в останній момент не приїхали росіяни та ще три церкви”, – пояснив Варфоломій.

За його словами, при цьому Росія сприйняла надання автокефалії Українській Православній Церкві в помсту за те, що московська церква в останній момент відмовилася прибути на Собор.


“Мрія наших братів росіян – бути володарями православ‘я. Та цього ніколи не станеться, тому що канони православної церкви та дії церкви протягом століть віддали першість Константинополю. Константинополь завжди буде першою церквою у системі православних церков, а сестринська російська церква буде п’ятою”, – зазначив патріарх.

Варфоломій також зазначив, що ніхто інший не розривав спілкування і не творив розколу в лоні Православ’я.

“Наші російські брати кажуть, що стався розкол. Нема розколу. Якщо є розкол, вони зробили його, розірвавши спілкування з чотирма церквами”, – пояснив він.

Тікай, Федорович, тікай... На головному пропагандистськоу телешоу путіна раптово рознесли Януковича

середа, 24 квітень 2024, 6:24

На росТБ пропагандисти договорилися до того, що Янукович також був фашистом й русофобом. Його обзивали останніми словами, хоча самі просували цю кандидатуру. Про це говорить журналіст Денис Казанський. Один із гостей ефіру, який перейшов на бік ворога,...

Байден з підписом обіцяє не тягнути: Сенат США підтримав проголосований палатою Представників законопроект Джонсона про допомогу Україні

середа, 24 квітень 2024, 5:48

Вночі 24 квітня (за Києвом) Сенат США схвалив пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню, де на підтримку України передбачено понад 60 млрд доларів. . Як стало відомо з трансляції засідання, законодавці схвалили цей пакет переважною більшістю голосів. ...