"Ми готові втримати рубіж. Навіть до останнього подиху": Як у ЗСУ реагують на загрози повномасштабної війни (відео)

Українські військові готові втримати рубіж, якщо це буде потрібно, адже проти гібридних військ працює досвідчена мотивована армія.

"Хотят ли русские войны", як вони люблять співати — сумнівів майже немає. Вторгнення Росії вже розпочалося. Попри те, що ворожі війська ще не перетнули українського кордону, наступ на інформаційному фронті йде повним ходом, за нацистським принципом — що страшніша брехня, то швидше в неї повірять. Про це йдеться в сюжеті кореспондента Андрія Цаплієнка, передають Патріоти України.

Українську армію звинувачують у вбивсті дитини на Донбасі — трагедії, яка сталася в глибокому тилу окупованих територій. Смерть малюка настала від невідомого вибухового пристрою, але пропагандисти вже призначили винними Збройні Сили України. Нещасний випадок використовують, аби підняти хвилю ненависті та страху на окупованих територіях.
Кремль шукає привід. І вже відкрито погрожує розпочати вторгнення на територію України. Такі наміри Путіна озвучив головний російський переговорник у Тристоронній Контактній групі Дмитро Козак. "Якщо там буде, яка каже наш президент (Путін. - Ред.), влаштована Сребрениця, певно, ми будемо вимушені стати на захист", - заявив Козак.
Геноцид у Сребрениці стався під час війни на Балканах. Тоді за кілька днів було розстріляно близько восьми тисяч людей та підлітків віком від 12років. Та найстрашніше — те, що саме Кремль підтримував того, хто командував масовими вбивствами в Сребрениці, — сербського генерала Ратка Младича. І навіть заблокував в ООН резолюцію, яка засуджує цей геноцид.
Ворог нападає тоді, коли відчуває слабкість. Так було сім років тому, коли скориставшись безпорадністю і розгубленістю у нас вкрали Крим і окупували Схід України. Так само зараз: поки виснажена пандемією країна бореться за життя людей, північний сусід знову розпалює Донбас, стискає кільце навколо України і намагається шантажувати наших союзників новою війною.
Лише від початку місяця загострення на фронті забрало життя восьми наших захисників. Атаки на українські позиції стали частішими в декілька разів. Ворог розчехлив заборонені калібри, як ось цей снаряд, яким було вбито в понеділок українського воїна.
Експерти вважають, що це залишки стоміліметрового снаряду для гармати “Рапіра” — важкої зброї, яка за умовами перемир`я, має бути відведена від передової в глибокий тил. Так само на передову, попри домовленості про відведення важкого озброєння, вже підігнали й ворожі танки. Вони наразі сховані за парканом Донецького аеропорту.
"Танки (бойовиків. - Ред.) щодня прогріваються за терміналом. Вони з трала (важковізна причіпна техніка. - Ред.) заїжджають на найзатишніші місця, де ми їх не бачимо, хоча танки мають бути відведені", - каже військовий ЗСУ "Авер".

Знімальна група проїхала вздовж злітної смуги Донецького аеропорту. Дуже швидко, щоб не потрапити під ракетний обстріл з двох веж-близнюків. Людей по той бік лінії фронту Москва розглядає, як “гарматне м’ясо” і легко прикривається ними.

У разі повномасштабних бойових дій їхнє завдання — протриматись три-чотири години до приходу основних російських сил. Їх розгортають уздовж усього периметра України. Це тимчасовий секретний табір, створений нашвидкуруч під Воронежем. Його виявили журналісти-розслідувачі. Такі точно табори я бачив на Кавказі перед вторгенням Росії до Грузії. На супутникових фото сотні одиниць важкої техніки. А у Чорне море з Каспійського росіяни раптово перекинули 10 артилерійських та десантних катерів.
Підтримка Сполучених Штатів зараз не лише на словах. І саме це дає шанс не називати ситуацію неминучою. В акваторію Чорного моря вже вирушили два американські есмінці класу “Арлі Берк”. Кожен може нести до 90 ракет, зокрема, крилатих. В теорії цього достатньо, щоб розбити весь Чорноморський флот Росії разом з Каспійською флотилією.
На практиці ж навряд чи з пускової установки вилетить бодай одна ракета, навіть, якщо росіяни висаджуватимуть десант в Одесі. Ми називаємо американців союзниками, але не треба видавати бажане за дійсне, — в нас немає союзницького договору з жодною країною НАТО. Члени Альянсу поки що обмежуються дипломатичною підтримкою. Але спосіб, як вгамувати скаженілого сусіда, все ж існує.
Бен Годжес, колишній командувач військ США в Європі розповів: "Нам, Сполученим Штатам, треба запропонувати Україні статус “Основного союзника поза межами НАТО”... Цей статус це не те саме, що членство в НАТО, але він дає можливість більшого обміну інформацією, більшого рівню підготовки. І це буде гарним початком".

А російсько-окупаціні загони тим часом розганяють чутки про велику війну з НАТО. І навіть називають дату. Ось що пише родичам на підконтрольну територію одна з жительок окупованої Макіївки: "Нас тут лякають, що 25 квітня почнеться повномасштабна війна з військами НАТО. Знайома працює у Пушиліна (ватажка так званої "ДНР". - Ред.), він своїм сказав віддати трудові книжки і бути напоготові".

Ці “лякачки” падають на добре підготовлений ґрунт. Ось що каже ще один мешканець окупованого Донбасу: "Я добре знаю, що таке НАТО. Я знаю, що Америка вбила всіх мешканців своїх. Корінних. Індійців".
Офіційний Київ вважає, що зупинити війну на Донбасі допоможе лише вступ країни до НАТО. Насправді ж війну щодня зупиняють ці хлопці на нульовому рубежі української оборони. Зупиняють іноді ціною власного життя.
"Американець чи інший солдат НАТО тут, за цим кулеметом, стояти не буде, окрім українця", - вважає військовий ЗСУ "Роман". Схоже, ворог прорахувався. Україна зовсім не та розгублена, слабка країна, яка не встигла отямитись від Майдану і пропустила нищівний удар заклятих братів. Тепер проти гібридних військ працює досвідчена мотивована армія. Військові обіцяють влаштувати ворогу пекло.
"Ми готові втримати рубіж. Якщо це потрібно буде робити до останнього подиху, значить, будемо робити до останнього подиху", - заявив командир окремої бригади Дмитро Кащенко.

Готується і система територіальної оборони. Зокрема, резервісти поблизу Криму згадують усе, чого навчились під час армійської служби. Новий закон дозволяє президенту їх викликати без оголошення мобілізації. І це зупиняє Росію набагато ефективніше, ніж стурбованість західної дипломатії.

Путін готується підняти податки: Війна проти України коштує Росії $300 млн на день, - WSJ

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:59

Щодня на війну проти України країна-агресор Росія витрачає близько $300 мільйонів. До того ж це сума без урахування масштабного переозброєння РФ та санкцій із боку Заходу, передають Патріоти України. . Про це йдеться у статті The Wall Street Journal з...

Теракт у "Крокус Сіті Холі" демонструє слабкість Путіна: У The Times описали три сценарії, які чекають на РФ

п’ятниця, 29 березень 2024, 6:27

Нещодавній теракт у торговому центрі "Крокус Сіті Хол" продемонстрував хиткість позиції російського диктатора Володимира Путіна, а також неготовність апарату безпеки Росії до відповідних викликів, передають Патріоти України з посиланням на The Times. ...