"Ми готувалися приймати бій": Співробітник ГУР розповів про евакуацію українців з Афганістану

Співробітник Головного управління розвідки Олег, який займався евакуацією українців з Кабула розповів, що за весь час незалежності України подібних операцій ніколи не було. Про це він розповів в інтерв’ю виданню "Бабель", передають Патріоти України.

Спецназівець пояснив, що в Афганістані після захоплення влади талібами панували хаос і анархія. При цьому ні британські, ні американські військові не покидали територію аеропорту Кабула, звідки відправлялися евакуаційні рейси.

Українські специ більше тижня опрацьовували деталі спецоперації, проте передбачити всі деталі було неможливо. На думку Олега, не кожна з найрозвиненіших світових армій зважиться провести операцію в таких умовах, як зробили це українські розвідники. Також він додав, що за всю історію української незалежності таких операцій не було.

“Такі операції проводять не для того, щоб собі пам’ятник поставити, вони дійсно свідчать про високий рівень підготовки людей, які в ній беруть участь”, – говорить розвідник.

Олег не уточнив, скільки людей було в групі українських спецназівців, що виходила за територію аеропорту, проте підкреслив, що ця група при необхідності змогла б тримати оборону. Водночас ще кілька українських бійців постійно охороняли евакуаційний літак.

Після закінчення евакуації група українських розвідників ще залишилася в аеропорту і охороняла одну з будівель на території в той час, коли американські військові вже почали залишати країну.

“Була висока загрозу штурму [талібів] – ми готувалися тримати оборону і приймати бій”, – пояснив він.

У Мелітополі окупанти видали паспорти РФ 14-річним дітям, - омбудсмен Лубінець

п’ятниця, 26 квітень 2024, 22:04

У тимчасово окупованому Мелітополі 14-річним вихованцям обласного центру соціально-психологічної реабілітації, які залишились без батьківського піклування, ворог примусово видав російські паспорти. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав л...

Patriot – це не "срібна куля" для України, потрібні інші системи - Ллойд Остін

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:29

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що робота над пошуком і поставкою в Україну систем Patriot триває. Про це він сказав на пресконференції за підсумками 21-го засідання контактної групи військової допомоги Україні у форматі "Рамштайн" 26 квітня, ...