Ми і Мордор, квінтесенція державотворчої відмінності: Директор інституту національної пам'яті розповів про різницю у сприйнятті Другої світової в Україні і Росії

Дробович пояснив відмінність у сприйнятті Другої світової в Україні і Росії

Жителі України та Росії мають різні моделі пам'яті жертв війни: ліберальну і репресивну відповідно. Глава інституту національної пам'яті зазначив, що різницю ілюструють гасла "Ніколи знову" і "Можемо повторити".

Про це сказав директор Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович під час онлайн-дискусії Зі щитом чи на щиті: що таке 8 і 9 травня для сучасної України?, зазначають Патріоти України.

"Кожна держава виробляє колективну пам'ять. Кожна офіційна влада намагається з цим працювати. Якщо це помірний формуючий вплив, який будується на ліберальній оптиці, то це одна історія, це відверта розмова. Тобто у нас в Україні йдуть дебати, дискусії, відбувається здоровий процес критики, обговорення. І є всілякі репресивні моделі, як в Росії зараз, коли не радяться, а офіційна пам'ять перетворюється на якусь агітацію, як за радянських часів", - зазначив Дробович.

За його словами, у випадку з цими двома моделями пам'яті йдеться про два різні гасла.

"Гасло "Можемо повторити" - це одна модель пам'яті. І "Ніколи знову" - це друга модель. "Ніколи знову" - це про рефлексії, про те, як це було страшно, щоб такого ніколи не повторити. І тут має значення занурення в особисті болі, тривоги, страхи війни, масові смерті, занурення в людські співпереживання", - сказав Дробович.

Як приклад він навів книгу Анатолія Кузнєцова Бабин Яр, яка написана про війну і водночас про життя людини, сім'ї на тлі війни. Це ближче до моделі "Ніколи знову".

"А друга модель - "Можемо повторити", коли вся ця екзальтація, коли на тролейбусах пишуть "На Берлін!"... Ця модель апелює до героїки, і забуваєш про жахи. Діти з автоматикою у військовій формі, мілітаризація освіти, яку ми бачимо в Росії... Ця модель поступово створює якусь привабливість, коли здається, що війна - нормальний спосіб вирішення проблем, тому що всі реальні людські страхи і страждання випадають з цієї матриці", - сказав глава УІНП, зазначивши що такою бравадою легко маніпулювати.

Багатообіцяючий початок: Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:55

У четвер, 28 березня, Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Конгресу США Майком Джонсоном. Про це Зеленський розповів у своєму телеграм-каналі. За словами Президента, він першочергово подякував...

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...