"Ми є свідками": ЗСУ на Курщині можуть втратити темпи просування, але це не причина для паніки, - Шарп

Попри те, що українське командування не розкрило цілі, які переслідує операція Сил оборони у російській Курській області, вона, ймовірно, проходить успішно. При цьому зниження темпів просування порівняно з першими днями наступу ЗСУ у цьому російському регіоні є закономірним, передають Патріоти України.

Причина полягає у втраті ефекту несподіванки і у тому, що в операції задіяно обмежений контингент. Таку думку в інтерв'ю OBOZ.UA висловив ізраїльський військовий оглядач Давид Шарп.

Після майже 20 днів від початку операції Сил оборони у Курській області експерт зазначає, що вона загалом проходить успішно. Повною мірою оцінити наскільки, наразі не видається можливим, адже українське командування не розкриває поставлених перед учасниками операції завдань.

"Питання, які завдання ставило командування. Наприклад, якщо ми говоримо про просування та територіальний контроль. Якщо виконані завдання-мінімум – а я припускаю, що вони виконані, хоча я цих наказів, звичайно ж, не бачив – тоді операцію можна вважати успішною. Тим більше якщо завдання-мінімум серйозно перевищено", – зазначив Шарп.

Військовий оглядач також застерігає від неправильних висновків через зниження темпів просування.

"Тут важливо розуміти, що після того, як ефект несподіванки, оперативної та тактичної раптовості після перших днів вичерпано, коли російська армія перекинула досить значні сили для перегородження української армії, тоді очікувати швидкого просування вже не можна. Ба більше, завдання просуватися без кінця, мабуть, не стоїть і не може стояти. У результаті задіяно обмежені сили", – підкреслив він.

За умови задіяння відносно обмежених сил нескінченного просування бути не може навіть за умови не дуже запеклого опору супротивника. Проблема полягає у необхідності забезпечення логістики: важливо не допустити відриву передових сил від основних. До того ж чим більше сил перекидає супротивник, тим більше небезпека потрапити в засідку чи оточення.

"Тому останніми днями ми є свідками досить повільного просування ЗСУ. Наскільки я бачу, відбувається вирівнювання та оптимізація. І звичайно ж, є Глушковський район, який з погляду логістики має потенціал бути взятим під контроль. Через те, що зруйновані мости, через те, що російське угруповання там охоплене і притиснуте до річки. Якщо українське командування має план це угруповання витіснити чи розгромити, то серйозні перспективи є. Але одного знищення мостів у цьому разі недостатньо. Необхідні заходи щодо витіснення противника на землі, його розгром. І ми подивимося, що в цьому плані відбуватиметься", – зазначив експерт.

Він додав, що перераховані завдання з взяття під контроль російської території "вже більш-менш виконуються". Однак що буде далі, військовий оглядач прогнозувати не взявся.

"Подальшого розвитку ситуації, крім Глушковського району, щодо розвитку ситуації, взяття під контроль великих територій мені чекати важко. Хіба що українці звідкись введуть у бій додаткові значні резерви. Але цього не відбувалося досить довгий час. Є інші пріоритетні напрямки, де резерви також важливі. Тому мені здається, що стрімко розвиватись ситуація вже не буде", – зазначив Шарп.

Він також зауважив, що подальший розвиток подій залежатиме насамперед від українського командування та того, яке рішення воно ухвалить: залишити українські сили на російській території (тоді постає питання, на який термін) чи відступити. І це рішення стане ключовим.

У будь-якому разі, резюмував Шарп, "найважливіше ще попереду".

Таки злам? Все більше американців вважають, що у війні перемагає Україна

вівторок, 27 серпень 2024, 0:30

Після початку операції ЗСУ у Курській області більше американців стали вважати, що наразі у війні перемагає Україна. Як повідомляє Голос Америки, про це свідчать дані опитування YouGov, передає Укрінформ, передають Патріоти України. Згідно з результата...

“Є загальна тенденція": Еекспертка розповіла, як на настрої в РФ вплинула Курська операція

вівторок, 27 серпень 2024, 0:17

Росіяни втомилися від війни, але на вулиці ніхто не піде. Про це в ексклюзивному інтерв’ю TSN.ua розповіла російська політична аналітикиня Ольга Курносова, передають Патріоти України. “Є загальна тенденція до втоми від війни, звичайно ж. І Курська опер...