"Ми маємо сказати цим туристам чітке "ні": Глава МЗС Литви закликав країни ЄС зупинити дію довгострокових віз росіян до закінчення війни

Міністр закордонних справ Литви Габрієлюс Ландсбергіс заявив, що країни Європейського Союзу, які продовжують видавати росіянам туристичні візи, "ігнорують усі звірства, здійснені щодо українців". Він закликав знайти спільне та ефективне рішення, щоб обмежити такі подорожі громадянам РФ. На думку Ландсбергіса, ЄС має "негайно сказати російським і білоруським туристам чітке "ні", відкликати вже видані довгострокові багаторазові візи та приймати лише тих жителів Росії, хто шукає притулок, а не відпочинок". Про це глава литовського МЗС написав у колонці видання Politico, передають Патріоти України.

Він зазначив, що його країна раніше приймала багато росіян і білорусів, які тікали від репресій. "Однак після вторгнення Росії в Україну кількість громадян Росії та Білорусі, які звертаються за отриманням шенгенської візи з гуманітарних міркувань, різко зросла. А 10 березня Литва ухвалила рішення видавати візи громадянам цих двох країн лише з гуманітарних міркувань чи інших причин, що розцінюються як міжнародні зобов'язання", – розповів Ландсбергіс.

Він підкреслив, що такі заходи довели свою ефективність і справедливість. Але російські туристи, яким влада країн Балтії відмовила у видачі візи, можуть, як і раніше, звертатися за візою в будь-якій іншій країні-члені ЄС. А далі – їхати до держав, найбільш близьких до кордонів РФ та РБ, тобто до країн Балтії, а не до тих, які дали візу.

"На литовських курортах ми вже спостерігаємо збільшення кількості російських туристів, які в'їхали в країну за візами, виданими іншими членами ЄС. А оскільки авіасполучення з Росії до Європи наразі дуже обмежене, країни Балтії стали основним перевалочним пунктом для тих, хто подорожує до Європи з РФ і Білорусі, – надто доступно для тих, хто хоче трохи насолодитися європейським стилем життя і водночас підтримує війну президента Володимира Путіна", – підкреслив представник литовської влади.

Він сказав, що країни Євросоюзу, які видають такі візи, не лише заплющують очі на війну в Україні, а й фактично "запрошують" російських туристів до Прибалтики.

"Але Естонія, Латвія й Литва не бажають приймати гостей з Росії, які здебільшого є прихильниками путінської війни – принаймні до остаточної перемоги України", – зазначив міністр.

Він не виключив, що така ситуація згодом може призвести до розколу між країнами. "Якщо ми за європейську безпеку й цінності, то ми маємо вирішити й іншу проблему: вже видано велику кількість багаторазових віз терміном на три роки і більше. Це означає, що навіть без видачі нових віз значній кількості туристів усе одно буде надано можливість насолоджуватися європейським стилем життя, який, на думку влади Росії та Білорусі, слід зневажати йнавіть боротися з ним", – додав Ландсбергіс.

Він закликав колег бути солідарними та знайти спільне рішення. Щонайменше, уважно вивчити вже видані візи. "І, якщо є хоч якісь сумніви, ми маємо сказати чітке "ні" безпардонним російським "безбілетникам" на кордоні, залишивши двері Європи відчиненими для демократичних активістів", – підсумував литовський міністр.

"Епідемію абортів має бути припинено": Кирило обіцяє розплодити росіян до 600 млн осіб

четвер, 28 березень 2024, 19:15

За сто років сталого демографічного зростання Росія має довести чисельність населення до 600 млн осіб. Для реалізації такої мети потрібно заборонити аборти, вести пропаганду багатодітної родини та повернути «традиційні для російського народу цнотливіст...

"Зрозумійте, що вони стали насправді жертвами своєї ж пропаганди": Буданов пояснив, що зміниться для України в разі зникнення Путіна

четвер, 28 березень 2024, 18:50

Зникнення Володимира Путіна навряд чи змінить ситуацію з війною. Російське суспільство вже стало жертвою пропаганди і ненавидить Україну та колективний Захід. Про це заявив начальник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов, пер...