"Ми можемо опинитися в патовій ситуації": Політолог розповів про більшу загрозу для Зеленського, ніж третій Майдан

Війна на Донбасі може продовжитися без будь-якої перспективи її завершення через протистояння проросійської і антиросійської частин населення, що загрожує розвалом країни. Таку думку в коментарі InfoResist висловив політолог Володимир Фесенко, передають Патріоти України.

«Ми можемо опинитися, вже традиційно, як це вже було в останні 5 років, в патовій ситуації – ні війни, ні миру. Одна меншість хоче мир за всяку ціну, інша меншість – ніякого миру, війна до переможного кінця. У підсумку вони ставлять на блокіратор не тільки один одного, але і все суспільство, весь мирний процес. Тобто ми можемо застрягти в цьому болоті надовго. Ось головна проблема. Тому справа не в третьому Майдані, а саме в тому, що у нас знову актуалізуються ось ці два полюси – одні проросійські, інші антиросійські. У результаті ми знову можемо застрягти на одному місці, знову війна може продовжитися без будь-якої перспективи її закінчення», – вважає Фесенко.

На його думку, в Україні не буде третього Майдану, оскільки для цього потрібна масовість і єдність суспільства в симпатії до такої форми протесту, як протидія владі.

«Що відбувається зараз? Ось те, що сталося вчора і що нас чекає 14 числа – це точка зору, активна позиція політичних сил і людей, які в суспільстві становлять близько чверті населення. Це я спираюся на дані соціології, це легко перевірити. Ця така войовничо-патріотична позиція, яка заперечує будь-які компроміси з Росією і будь-які компроміси щодо Донбасу. Тому “формула Штайнмайєра” це тільки привід. А ось це гасло “ні капітуляції” насправді – ні будь-яким компромісам щодо Донбасу, ні будь-яким компромісам з Росією. Але ось ця меншість, приблизно чверть населення», – зазначив політолог.

Фесенко наголосив, що існує проблема, яка полягає в агресивності людей, які мають досвід у вуличних протестах.

«Там можуть бути якісь проплачені товариші, але все-таки ядро – це люди з щирою войовничо-патріотичною або націоналістичною позицією і щирі противники Зеленського. Але вони сильні на вулиці, але в найближчій перспективі у них немає жодних шансів виграти вибори. Зеленський сильний на виборах, він має мандат громадської підтримки на даний момент. Більшість суспільства хоче миру, і в цьому плані Зеленський відображає позицію більшості українських громадян. Але він слабкий на вулиці, плюс є проблеми в інформаційній політиці, в комунікації, в активних діях», – стверджує він.

За його словами, вулиця може стати каталізатором нової політичної кризи, яка призведе до руйнування країни, або, навпаки, перетвориться в стримуючий фактор від невірних або необачних дій влади.

«Як би ми не ставилися до Зеленського, справа не в ньому. А в тому, що завдяки його феномену з’явилося домінування центристської позиції. До речі, у Порошенка адже в 2014 році теж була центристська позиція, зокрема, щодо конфлікту на Донбасі. Це потім вже, ближче до президентських виборів, він став войовничим патріотом. Але це центристська позиція. Вона, скажімо так, урівноважує. У цьому її перевага. А якщо ж домінують крайності, стінка на стінку, то ми повернемося в 2014 рік. При чому на початок 2014 року. Це ось гострий громадянський конфлікт, який може перерости у щось гірше. Але що небезпечно – велика частина людей не буде втручатися в цей конфлікт, але дві партії війни, одна з боку Росії, інша зараз уособлюється Порошенком і націоналістами, ось вони в підсумку у своїй несамовитій жадобі влади і неприйняття один одного можуть зруйнувати країну. І тоді нас всіх чекає повторення 2014 року і новий розкол країни», – підсумував Фесенко.

Джерело: InfoResist

Приборкання Шольця: США після надання Україні далекобійних ATACMS підштовхне Берлін до позитивного рішення щодо Taurus, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:22

США хочуть, щоб передача ATACMS Україні, спонукала Німеччину надати Києву Taurus. Про це повідомляє "Європейська правда". Зазначається, що про це заявив неназваний високопосадовець оборонного відомства США. Він також зазначив, що рішення про надання Ta...

Останнє попередження китайцям: Блінкен за підсумками зустрічі з Сі Цзіньпіном пригрозив КНР новими санкціями за допомогу РФ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:56

Ставки піднято дуже високо. Китаю потрібна фінансова та технологічна допомога Заходу для подолання кризи. Вашингтон ув'язкє це питання з приборканням російської агресії проти України. Головною метою візиту Блінкена було спроба попередити КНР не підтрим...