"Ми не боїмося припинення постачання нафти і газу з Росії": У Литві жорстко відповіли на погрози Путіна

Литва є однією з небагатьох країн ЄС, яка почала готуватися до припинення постачання газу та нафти з Росії ще до початку війни РФ проти України. Держава вже готова шукати альтернативні джерела постачання енергоресурсів. Про це в ефірі Аl Jazeera заявила прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте, передають Патріоти України.

Таким чином вона відповіла на загрози РФ припинити постачання ресурсів тим, хто не платитиме за них рублями. "Ми не боїмося припинення постачання нафти і газу з Росії, ми експортуємо нафту морським шляхом, а не через трубопроводи, також у нас немає проблем знайти альтернативні джерела газу, рішення про їх пошук ми ухвалили ще у 2010 році", – сказала вона.

Зазначимо, що Росія після часткового нафтового ембарго самостійно позбавляє себе і газового ринку. Через відмову низка країн ЄС із порушенням контрактів платити за блакитне паливо в рублях "Газпром експорт" припинив постачання до Польщі, Болгарії, Фінляндії, Данії, а з 31 травня ще й Нідерланди.

Роками Росія вселяла, що Україна – ненадійний транзитер газу, пропонувала низькі ціни для тих країн, які підтримували її політику. А напередодні масштабного вторгнення в Україну росіяни зовсім влаштували енергетичну кризу: перестали продавати блакитне паливо на вільному ринку та виконували лише довгострокові контракти.

Тепер вони порушують і їх. У Польщі, наприклад, контракт підписано до кінця 2022 року. І платити за газ згідно з ним потрібно доларами. Поляки перевели гроші, але не карбованці, а в тій валюті, яка передбачена у підписаних документах. Росія ж таку оплату приймати відмовилася і відключила газ. Те саме сталося і з Болгарією.

Володимир Омельченко, експерт з питань енергетики, додає: зараз ті країни, яким незаконно відключили блакитне паливо, мають можливість подати до суду проти "Газпрому" і застосувати ще й штрафні санкції. Росія мала права відключати газ.

"Мене вражає, як багато дорослих українців починають вживати дитячу лексику, реагуючи на небажання Польщі бути втягнутою у війну", - Фурса

четвер, 28 березень 2024, 16:50

"Мене вражає, як багато дорослих українців починають вживати дитячу лексику, реагуючи на небажання Польщі бути втягнутою у війну", - пише у своєму блозі Сергій Фурса, передають Патріоти України, і продовжує:. "Абсолютно природне небажання. Яке розум...

"Вони володіють українською мовою або суржиком": У Раді резервістів ЗСУ назвали ймовірні завдання російських ДРГ у разі появи на Київщині

четвер, 28 березень 2024, 16:39

Проникнення розвідувально-диверсійних груп ворога в столицю може вплинути на рівень застосування Росією масованих атак, це надзвичайно серйозно. Про це повідомив військовослужбовець ЗСУ, голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко в етер...