"Ми не пробачимо жодного рашиста - на всіх чекає покарання": СБУ оприлюднила аудіоперехоплення про сплановане вбивство військовополонених "азовців" путінськими катами в Оленівці

Нелюди влаштували трагедію за допомогою вибухівки, яку імовірно розмістили в приміщенні колонії.

Наслідки обстрілу окупантами колонії в Оленівці

Навіть бойовики т.зв."ДНР" не вірять брехні російської пропаганди про те, що "обстріл" виправної установи в Оленівці здійснила Україна. Про це повідомляє прес-служба СБУ.

Причому таких аудіоперехоплень у розпорядженні СБУ є кілька – усі вони будуть залучені як докази відповідного кримінального провадження. Українська спецслужба вже відкрила його за статтею 438 Кримінального кодексу (порушення законів і звичаїв війни). Наразі весь масив інформації вивчають слідчі СБУ.

З розмов бойовиків, росіяни могли влаштувати трагедію за допомогою вибухівки, яку вони могли розмістили в приміщенні колонії. Зокрема, жоден з очевидців не чув, щоб до виправної установи підлетіла бодай одна ракета. Не було характерного свисту, а вибухи лунали самі.

Перехоплені розмови підтверджують, що окупанти розмістили свої установки Град поблизу виправної установи і почали стріляти з них по території, підконтрольній Україні. Втім, жодного обстрілу у відповідь не спостерігалося – це підтверджують самі бойовики т.зв."ДНР".

Більш того, з наявних у Мережі відео, в окремих приміщеннях колонії повністю вціліли вікна. Це свідчить про те, що епіцентр вибуху був усередині знищеної будівлі, а її стіни "загасили" вибухові хвилі і вберегли сусідні приміщення.

Також попередній аналіз відео свідчить, що такі сліди від вибуху на стінах, найімовірніше, залишилися саме з "внутрішнього джерела" вибуху.
Загалом є безліч доказів того, що Збройні сили України не завдавали ракетних і артилерійських ударів по району населеного пункту Оленівка. Так усі заяви з російської пропаганди про нібито обстріли з боку ЗСУ є відвертою брехнею та провокацією.
Т.в.о. голови СБУ Василь Малюк заявив, що росіянам не вдасться зняти із себе відповідальність за цей кривавий злочин.
"Хай яку нісенітницю вигадував ворог, щоб виправдати себе, усім очевидно – саме РФ винна у свідомому вбивстві українських полонених. Це також підтверджують перші наявні докази. Я впевнений, що згодом доказова база тільки доповнюватиметься. Слідчі СБУ вже почали розслідування цього злочину у рамках відповідного кримінального провадження", – зазначив Василь Малюк. Тимчасовий виконувач обов'язків голови СБУ наголосив, що Служба безпеки зробить усе можливе, щоб винні в "оленівському злочині" отримали заслужене покарання. "Ми не пробачимо жодного рашиста – на всіх чекає покарання", – додав Василь Малюк.

Важливий момент: В ISW проаналізували, що допоможе Україні відновити контроль над усією територією

субота, 27 квітень 2024, 12:23

Здатність України повернути всі захоплені росіянами території буде залежати від майбутніх рішень на Заході, в Кремлі та у Києві, а також здатності всіх сторін динамічно змінювати хід війни. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW), передаю...

Чи можливий новий український наступ: Експерт оцінив ситуацію на фронті

субота, 27 квітень 2024, 11:30

В України зараз з'явиться артилерія, боєприпаси і росіяни знають, що це буде десь протягом цього місяця. Тож вони намагатимуться якнайшвидше реалізувати якісь завдання. Про це в ефірі "1+1" заявив військовий експерт Михайло Самусь, передають Патріоти У...