"Ми працюємо над кардинальним рішенням проблеми... Кримським портам – "гаплик", - Клименко

Будь-яке підприємство з 150 підприємств російського військово-промислового комплексу можна підвести під жорсткі кримські санкції. І їх до деокупації не скасують

Територіальні води у берегів Криму треба закрити для мореплавства

«Ми працюємо над кардинальним рішенням проблеми. Ми хочемо зробити закритим район навколо Криму»

Головний редактор BlackSeaNews Андрій Клименко прокоментував поточну ситуацію з мореплавством в акваторії, яку окупувала Росія навколо Криму.

В інтерв'ю «Главкому» Андрій Клименко зазначив, що Україна може зупиняти і навіть арештовувати торговельні судна, які уникають заходів до Криму, вимикаючи GPS. проте, на його думку, потім в судах важко доводити факт порушення. «Вони ж або не ведуть суднові журнали, або ведуть, але викидають їх за борт під час перевірки, підробляють вантажні документи тощо. Але все ж таки не все так страшно, і ми всі разом, в тому числі з Прокуратурою АР Крим угробили їм бізнес в тих портах», – сказав Клименко, навівши, як приклад, схему проходження до Криму іноземних суден (крім суден РФ).

Динаміка кількості морських суден – порушників кримських санкцій ( крім РФ) Діаграма 1

Експерт зазначив, що російські судна також ходять, але зовсім мало. «У РФ тепер міст є, навіть всі пороми вже розпродали. А кримським портам – «гаплик». Зараз українське морське експертне середовище працює над кардинальним рішенням проблеми. Ми хочемо зробити закритим район навколо Криму», – зазначив Клименко.

Він пояснив, що на карті рожевим кольором позначена окупована 12-мильна зона, тобто українські територіальні води у берегів Криму, які нині окуповані РФ. «Цю зону маємо зробити узагалі закритою для мореплавства. Тобто треба вчинити так, як з літаками (в 2014 на міжнародному рівні закрили повітряний простір. І там, крім літаків РФ, ніхто не літає)», – сказав експерт.

Клименко зазначив, що Росія може шантажувати Україну лише нападом і більше нічим. «А ми їм можемо відповісти тим, що прописали у розроблених експертами пропозиціях: 1) ухваленням оновленого «Кримського пакету санкцій» – Crimean Sanctions: Upgrade; 2) веденням «Політики невизнання анексії Кримського півострову»», – сказав експерт.

«Розумієте, за шість років окупації у Криму засвітилася в некращому світлі уся Росія. Тобто будь-яке російське підприємство російського військово-промислового комплексу, а їх ми нарахували десь 150, можна підвести під жорсткі кримські санкції. І знаєте, в чому їх відмінність від усіх інших санкцій, які зараз діють? В тому, що їх до деокупації не скасують. Це може бути все російське суднобудівництво, авіабудівництво, космонавтика, вони цього всього дуже бояться», – пояснив Клименко.

Експерт зазначив, що «кримські санкції» діють, хоча й недостатньо. «А головний зашморг для РФ – санкції США. І ці санкції, разом з такими діями України, як «водна блокада» або заборона постачання до РФ турбін для військових кораблів, – це дуже серйозний важіль тиску. А розмови про включення Криму до різних форматів – то відмазки політиків», – переконаний експерт.

Третя штурмова бригада ЗСУ заявила про прорив обороги противника під Авдіївкою не зважаючи на шалений опір окупантів

четвер, 28 березень 2024, 23:15

Третя окрема штурмова бригада зявила про прорив в Орлівку й інтенсивний бій у залишках селища. "Штурмова група прорвалася на вулиці селища та розпочала інтенсивний бій впритул до будинку, у якому засів противник. Ворог відстрілювався гранатами, випуска...

"Майже повністю складається з іноземних елементів": Експерт "розібрав" російську ракету "Циркон"

четвер, 28 березень 2024, 22:46

Україні потрібна система THAAD, котра здатназбивати балістичні ракети на висоті понад 100 км над землею. Про це заявив авіаексперт Анатолій Храпчинський, пише Espreso, передають Патріоти України. «Маємо більш великий фрагмент російської ракети „Циркон“...