"Ми вже 25 років намагаємося стримати імперіалізм Путіна... Не треба чекати на новий Перл-Харбор", - глава МЗС Литви

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив у соцмережі Х, що Захід може повторити історичні помилки у питанні військової допомоги Україні, та закликав союзників не чекати на "ефект Перл-Харбору".

"Ми вже 25 років займаємося відкладанням і намагаємося стримати імперіалізм Путіна діалогом та дипломатією, доки він продовжує ігнорувати кордони й рівняє з землею міста", - написав глава литовського МЗС.
За його словами, проблема російського імперіалізму не зникла у 2014 році, і для більшості країн східного флангу НАТО "було зрозуміло, що наступна фаза вторгнення буде дорожчою і страшнішою".
"Так і сталося. Коли Росія знов напала, війна зненацька стала проблемою сьогодення. І знов ми думаємо, що можемо щось вирішити, відклавши проблему "на завтра". Але ж передумови не змінилися - імперські реваншистські амбіції Росії залишаться", - додав Ландсбергіс.
На його думку, наступна фаза війни, яку спричинить Росія, може бути націлена не тільки проти України, Грузії чи Молдови, а й проти однієї з країн НАТО, і ціна відбиття такої агресії буде ще більшою.
"Ми можемо почекати те, що я називаю "ефектом Перл-Харбора" - поворотного моменту в історії, коли проблеми майбутнього раптом стають проблемою сьогодення, але з дуже збільшеною ціною вирішення. Або ж ми можемо дивитися на це як проблему сьогодення і почати вирішувати її зараз. Ми на межі повторення історичних помилок", - заявив глава МЗС Литви.

Шалені підйомні вже не ваблять потенційних 200-х: Росія має серйозні проблеми з набором нових контрактників - ГУР

субота, 27 липень 2024, 14:15

Росія нині має серйозні труднощі з виконанням плану набору нових контрактників. Про це заявив речник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону Єдині новини, передають Патріоти України. Таким чином розвідник про...

Москва в паніці надзвонювала в Вашингтон: Пентагон відмовив Україну від секретної спецоперацію на території Росії, — NYT

субота, 27 липень 2024, 13:01

ЗСУ нібито збиралися провести операцію в глибокому тилу ворога. З цього приводу міністр оборони РФ телефонував главі Пентагону, що, як зазначають американські журналісти, досить незвично. На початку липня міністр оборони США Ллойд Остін отримав проханн...