Митрополит із Харківщини засвітився на богослужінні в Москві (фото)

Митрополит Ізюмський і Куп'янський Єлисей неодноразово попадав в об'єктиви камер у московських храмах. Він стояв на службах Кирила поруч з іншими російськими митрополитами у січні та лютому 2023 року. Чи дали зраднику "власний" храм, невідомо, зазначають Патріоти України.

Нагадаємо, утікача планували призначити настоятелем монастиря в Московській області. Колишній митрополит Ізюмський Єлісєй (Іванов) під час окупації Харківщини благословляв "очільника" окупаційної адміністрації Віталія Ганчева. Під час осіннього контрнаступу ЗСУ обидва збігли у Бєлгородську область, а потім Єлисей "засвітився" в Москві.

Навесні 2022 року митрополит Ізюмський відмовився виконувати рішення Собору Української православної церкви Московського патріархату, який висловив незгоду з позицією патріарха московського Кирила щодо війни в Україні. Про це він заявив у коментарі, наданому одному із пропагандистських російських каналів. У вересні 2022 року Єлисєя помітили в Росії, наприкінці листопада його позбавили звання "Почесний громадянин Ізюма". Наприкінці 2022 року Єлисей за поданням СБУ потрапив під санкції РНБО України.

"Те рішення, яке було ухвалене у Києві 27 травня, де відбувся помісний собор, я не підтримав. Я не хочу порушувати вікової єдності з патріархом Московським і всієї Русі і як правлячий архієрей Ізюмської єпархії ухвалив рішення, і на це у мене є благословення Онуфрія, самостійно приймати рішення в межах своєї єпархії. Я ухвалив рішення: ми залишаємось у статуті, який діяв до 27 травня. Ми згадуємо патріарха і молимося за нього", — говорив Єлисей.

23 листопада 2022 року рішенням Священного Синоду УПЦ звільнено від управління Ізюмською єпархією та почислено на спокій, йдеться на офіційному сайті УПЦ Московського партіархату.

"Завдання зробити так": В Україні розглядають можливість не всі ділянки фронту прикривати людьми, - експерт

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:44

Експерт розповів, які технологічні рішення можуть бути впроваджені, аби військові могли перебувати на відстані у бліндажах та керувати боєм за допомогою автоматизованих систем, передають Патріоти України. Керівник Центру військово-правових досліджень, ...

Зможуть демонтувати? Мінкульт позбавив Арку дружби народів у Києві статусу пам’ятки історії

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:30

Мінкульт своїм наказом позбавив Арку дружби народів статусу пам’ятки історії. Відповідно, тепер цей монумент може бути повністю демонтований.Про це повідомили в пресслужбі відомства. 26 квітня 2022 року скульптурна частина монумента була прибрана з цен...