МЗС Франції пригрозило Лаврову: Москву очікують серйозні наслідки в разі задіяння "групи Вагнера"

міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан жорстко попередив російського колегу Сергія Лаврова.

Російські найманці ПВК «Вагнера» надають «послуги із забезпечення безпеки» в декількох країнах Африки фото: DR

За попередньою інформацією ЗМІ, в Малі планується направити до тисячі російських найманців, передають Патріоти України.
У разі приходу приватної військової компанії (ПВК) «Вагнера» в Малі для Росії можливі серйозні наслідки. Про це заявив глава МЗС Франції Жан-Ів Ле Дріан на зустрічі з російським колегою Сергієм Лавровим, повідомляє Главком з посиланням на «Тасс».

«Що стосується Малі, то міністр попередив свого російського колегу про серйозні наслідки втручання групи «Вагнера» в справи цієї країни», – розповіли в пресслужбі французького МЗС.

Раніше Reuters з посиланням на дипломатичні джерела повідомило, що правляча хунта Малі уклала угоду з російськими найманцями, в рамках якої останні навчатимуть місцевих військових і забезпечувати безпеку високопоставлених чиновників. За попередньою інформацією, в Малі планується направити до тисячі росіян.

У Франції відреагували на цю інформацію. Дріан заявив, що Париж виведе військових з Малі, якщо там будуть бійці ПВК «Вагнер»а. Міністр оборони Франції Флоранс Парлі в свою чергу зазначила, що присутність найманців в Малі була б «вкрай тривожною».


Представник Кремля Дмитро Пєсков в свою чергу заявив, що ніяких російських збройних сил в Малі немає, і офіційні переговори не ведуться.

ПВК «Вагнера» – неофіційне збройне формування, яке пов'язують з російським бізнесменом та соратником Путіна Євгеном Пригожиним. Вважається, що його співробітники надають «послуги із забезпечення безпеки» в декількох країнах Африки, в числі яких Демократична Республіка Конго, Судан, Лівія, Мадагаскар, Ангола, Гвінея, Гвінея-Бісау, Мозамбік, Зімбабве і Центральноафриканська Республіка.


Також «вагнерівців» помічали у бойових діях на Донбасі і в Сирії. Як уже повідомлялося, США допомагали Україні при проведенні операції з затримання бойовиків приватної військової компанії «Вагнер».Видання Bellingcat опитало «вагнерівців» для фільму про спецоперацію, яку готувала Україна проти найманців із РФ, які воювали на Донбасі.
Імовірне залучення урядом Малі бойовиків російської «ПВК Вагнера» до розв'язання внутрішніх проблем перехідного уряду матиме негайні наслідки для її відносин з Євросоюзом.

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель на зустрічі з міністром закордонних справ Малі Абдулаві Діопом, що відбулася в кулуарах Генасамблеї ООН у Нью-Йорку, повідомляє Укрінформ з посиланням на Європейську службу зовнішніх дій.

«Високий представник/віцепрезидент заявив про серйозні занепокоєння Європейського Союзу у зв'язку з погіршенням політичної, соціальної, гуманітарної та безпекової ситуації в Малі… Він чітко наголосив, що ймовірне втручання з боку воєнізованої компанії Вагнера в Малі, чиї доведені злочини в інших країнах не повинні скоюватися знову, може мати негайні наслідки для співробітництва між Європейським Союзом та перехідним урядом», - йдеться у повідомленні.

Боррель підтвердив повну підтримку Економічної спільноти держав Західної Африки (ECOWAS), які наполягають на дотриманні обіцянки перехідного уряду Малі провести вибори у лютому 2022 року. Він висловив переконання, що будь-яке перенесення цих термінів лише поглибить кризу довіри між перехідним урядом та населенням.

Як повідомлялося, уряди Франції та Німеччини заявили про намір вивести стабілізаційні військові контингенти з Малі, якщо там з’являться російські найманці з ПВК Вагнера.

У серпні минулого року в Малі відбувся військовий переворот та була сформована перехідна цивільна адміністрація, яка обіцяла провести загальні вибори впродовж 18 місяців. Відсутність реформ та бідність населення породжують ризик зростання впливу в країні радикальних ісламістських угруповань.

Грабуть все: З Донеччини окупанти вивозять промислове обладнання під виглядом металобрухту

середа, 17 квітень 2024, 0:55

За даними національного спротиву, російські загарбники під виглядом металобрухту вивозять з окупованих територій Донецької області у Росію обладнання промислових підприємств, передають Патріоти України. Дослівно: "Чергова хвиля аудиту промислових підпр...

Президент Казахстану втер носа Путіну в ситуації з рекордним паводком

вівторок, 16 квітень 2024, 23:28

Глава Казахстану Касим-Жомарт Токаєв прибув з робочою поїздкою у Північно-Казахстанську область. Він здійснив обліт Кизилжарського району, околиць Петропавловська та Сергіївського водохранилища – територій, які потерпають від весняної повені. Натомість...