"МЗС системно втрачало суб'єктність і міністр Кулеба на це погоджувався", - Іванна Климпуш-Цинцадзе

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС народна депутатка Іванна Климпуш-Цинцадзе, коментуючи звільнення очільника МЗС Дмитра Кулеби, заявила, що міністр погоджувався на втрату суб'єктності МЗС, передають Патріоти України.

Климпуш-Цинцадзе зазначила, що Кулеба не прийшов ні на профільний комітет, ні на засідання ВРУ, щоб узяти участь в обговоренні рішення про його відставку. "Мені прикро це констатувати. Хотілося розраховувати на те, що головні дипломати країни, намагаючись просувати нібито Україну до ЄС і НАТО протягом цих років, мали б розуміти питання балансів влад, підзвітності та відповідальності як перед парламентом, так і перед громадянами України", - сказала вона.

Крім того, за словами депутатки, не була озвучена позиція президента з цього приводу. "Ми не почули президентської позиції з цього приводу, через те, що президент в Україні за Конституцією відповідає, зокрема, за зовнішню і безпекову політику. Це так виглядає, що або пана Кулебу взяли в заручники, чи примусили написати цю заяву, що це, напевно, не зовсім самостійне рішення", - повідомила Климпуш-Цинцадзе.

Нардепка вказала, що за час повномасштабного вторгнення на дипкорпус лягло додаткове навантаження. Вона наголосила, що вдячна всім дипломатам які працюють, захищаючи інтереси України. "Ми взаємодіємо з ними, співпрацюємо на різних щаблях, і як фракція, і як комітет, який я маю честь очолювати. Але разом з тим ми також спостерігаємо протягом усього цього часу, як, на жаль, МЗС системно втрачало незалежність, суб'єктність, як і багато інших інституцій, включно з Верховною Радою, на жаль. І міністр на це все погоджувався: не мати того впливу, не мати тієї ініціативи, не пропонувати тих політик, які мав би пропонувати міністр закордонних справ", - підсумувала Климпуш-Цинцадзе.

Джерело: Еспресо.ТV

Завершено всі внутрішні формальності: Румунія подарувала Україні систему Patriot

четвер, 5 вересень 2024, 21:01

Румунія подарувала Україні систему протиповітряної оборони Patriot. Це передбачала безпекова угода між Україною та Румунією. Відповідний закон представив президент Румунії Клаус Йоханніс, передають Патріоти України з посиланням на News.ro. . Сьогодні ...

"Це просто абсурд": В МЗС України відреагувала на намір МВФ відновити співпрацю з Росією

четвер, 5 вересень 2024, 20:54

Україна наполегливо закликає Міжнародний валютний фонд не відновлювати співпрацю з Російською Федерацією, яка розпочала і продовжує загарбницьку війну проти України. Про це йдеться у заяві МЗС України, передають Патріоти України. Зокрема, Україна занеп...