На кону скіпетр царя: Яковенко пояснив, для чого Пригожину Бахмут і Соледар і чому наступним буде новий похід на Київ

Власник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин, ймовірно, хоче захопити Соледар та Бахмут на Донеччині за будь-яку ціну, щоб відкрити для себе дорогу на Київ. Якщо він зможе довести російському диктатору Володимиру Путіну свою ефективність, той дасть йому ще більше нового гарматного м'яса для спроби захоплення української столиці. Про це на своїй сторінці у Facebook написав журналіст Іван Яковина, , передають Патріоти України.

Він вважає, що Пригожин хоче продемонструвати Путіну, що його тактика лобових атак, які супроводжуються великими втратами, є ефективною, і отримати після цього "зелене світло" для більш масштабної операції.

"Чим далі, тим більше я впевнений, що саме для цього "Вагнеру" і потрібні Соледар із Бахмутом. Не в гіпсових і соляних копальнях справа, як вважають західні ЗМІ. І не в якійсь їхній особливій стратегічній важливості (вона дуже відносна). Справа в прагненні Пригожина на практиці довести свою агресивну ефективність", – пише Яковина.

Якщо найманці Пригожина зараз зможуть захопити Соледар, Путін надасть йому пів мільйонну армію, вважає він. Більше того, президент РФ може зробити власника ПВК неофіційним главою російського Генштабу, після чого у його розпорядженні опиняться ресурси міністерства оборони та всієї Росії.

"Але не від хорошого життя Путін готовий піти на такий крок. Проблема в тому, що в цій війні жоден зі штатних генералів ніяк не може йому показати позитивного результату. Ні Герасимов, ні Шойгу, ні Суровікін, ні Росгвардія, ні Кадиров – ніхто. Офіційні силовики виявилися абсолютно безсилими. Якщо в цих умовах Пригожин, який прийшов зі сторони (або навіть сплив із дна) потрібний результат надасть, Путіну доведеться йому довіритися, оскільки інших варіантів для нього просто не залишається", – підкреслив журналіст.

Наділений такою владою Пригожин становитиме небезпеку для Путіна, проте останній вважає страховкою від "вагнерівського" перевороту "інфернальну репутацію Пригожина в країні та світі". Вона, думає диктатор, має налаштувати проти Пригожина російські еліти і не дати йому шансу на захоплення влади в РФ.

Іван Яковина тим часом вважає такий переворот цілком можливим. Якщо Пригожин отримає перемоги в Бахмуті і Соледарі, то лояльність російських солдатів до нього може стати вищою за їхню лояльність до Путіна і навіть до власної країни. У такому разі формальний військовий переворот може і не знадобитися – все приймуть даність, що в країні тепер новий правитель.

Яковина також описав два можливі варіанти розвитку подій у разі, якщо "вагнерівці" захоплять Бахмут і Соледар:

– Далі – на Краматорськ та Слов'янськ – окупанти вони не підуть. Усі сили будуть спрямовані на спробу захоплення чи оточення Києва ударом із Білорусі.

– Пригожин, отримавши під своє командування пів мільйона вірних особисто йому солдатів та офіцерів, спробує сам стати президентом РФ. А Путін, який під час війни нічого не виграв та багато чого втратив, не зможе зберегти свою владу. У Росії може розпочатися громадянська війна.

"Будь-який із цих сценаріїв майже напевно призведе до завершення нинішньої війни та запуску якихось дипломатичних процесів", – додав Яковина.

Ще один фронт російсько-української війни: Буданов визнав, що ГУР воює в Африці - ЗМІ

четвер, 18 квітень 2024, 8:15

Частина бійців ГУР може воювати в Африці проти найманців ПВК Вагнер. Про це у середу, 17 квітня, повідомляє Washington Post з посиланням на керівника української розвідки Кирила Буданова. . "Ми проводимо такі операції, спрямовані на зниження російськ...

​Дуже багаті на слонів: Україна відкрила посольство в ще

четвер, 18 квітень 2024, 8:05

одній африканській країні. В Республіці Ботсвана (Південня Африка) розпочало роботу посольство України. Про це 17 квітня повідомляє МЗС України. . Посольство відкрили спеціальний представник України з питань Близького Сходу та Африки Максим Субх та м...