На українські МіГ-29 інтегрували західні ракети-приманки: Експерт пояснив, які переваги це дасть


Українські винищувачі МіГ-29 отримали можливість застосовувати американські снаряди-приманки ADM-160 MALD, що фактично є авіаційною крилатою ракетою. Вона може летіти як хибна ціль у заданий район та відвертати увагу ворожої ППО від реальної цілі, або ж летіти поряд, ускладнюючи ідентифікацію цієї ракети.

Про це повідомив журналіст видання Insider Колбі Бадхвар. Він опублікував фото МіГ-29 із цією приманкою. "Що більше ударних можливостей отримує Україна, то менш ефективною є інтегрована мережа протиповітряної та протиракетної оборони Росії", – зазначив Бадхвар.

Він додав, що наявність в України більшої кількості ракет ATACMS означає, що з ними можна поєднувати приманки АDM-160 MALD, як і з ракетами Storm Shadow/SCALP-EG, чим підвищувати ефективність проходження українських снарядів крізь російську протиповітряну оборону.

Як пише видання "Мілітарний", уперше про застосування приманок АDM-160 MALD стало відомо ще у травні 2023 року. Тоді у центрі окупованого Луганська пролунала гучна "бавовна". Поряд із місцем вибуху знайшли залишки цієї авіаційної ракети-приманки.

Авіаційну ракету-приманку MALD (Miniature Air-Launched Decoy) розробила у 2003 році американська корпорація Raytheon.

Цей снаряд у всіх своїх модифікаціях фактично є авіаційною крилатою ракетою. Від бойової зброї вона відрізняється тим, що має спеціальне корисне навантаження у вигляді засобів постановки перешкод – активних чи пасивних, залежно від модифікації та виконання.

Ракета ADM-160B має автопілот, який виконує заздалегідь закладену польотну програму. Використовуючи супутникову навігацію, автопілот проводить снаряд за заданим маршрутом. Застосовувати MALD можна кількома способами з різними ефектами.

Так, хибна ціль може просто летіти в заданий район і відвертати увагу ППО, знижуючи ризики для реальної ракети. Крім того, MALD може летіти поруч із бойовою ракетою, ускладнюючи її ідентифікацію та заважаючи ураженню.

Через два дні після серії терактів в Дагестані: У Махачкалі знову стрілянина

середа, 26 червень 2024, 0:05

У столиці Дагестану Махачкалі увечері у вівторок, 25 червня, знову відбулася стрілянина. За даними місцевих ЗМІ, по російських силовиках у місті знову відкривали вогонь. . Відео зі стріляниною в місті публікують російські пабліки. . Telegram-канал Sh...

З російського полону повернулися 90 українських воїнів - Зеленський

вівторок, 25 червень 2024, 23:38

В Україну з російського полону повернулися 90 захисників. Про це повідомив президент Володимир Зеленський у Telegram у вівторок, 25 червня. . "Вдома - це не просто слова. Вдома - це Україна. Сьогодні ще 90 наших людей повернулися додому з російського ...