"На жаль, Іловайська трагедія може повторитися сьогодні", - Мирослав Гай

"У Генштабі озвучили нові дані про загиблих в Іловайському котлі. Під час виходу українських бійців "зеленим коридором" загинуло 129 осіб, поранено 18 осіб, пропали безвісти - 22, в заручники потрапило 10 військовослужбовців", - пише у своєму блозі Мирослав Гай, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

"Чи зробила Україна висновок з цієї трагедії? Чи може вона повторитися знов? І хто є її головним винуватцем? На жаль, Іловайська трагедія може повторитися сьогодні в разі загострення бойових дій. Але це умови війни.

Щодо висновків, які українська сторона зробила або повинна була зробити, то це те, що Росія була і залишається учасником збройного конфлікту, і що вступати з нею в будь-які переговори, особливо про "зелені коридори" - це обманювати самих себе і наражатися на небезпеку.

Необхідно завжди пам'ятати про те, що Росія не виконує домовленості – так було в Сирії, так було в Чечні, так було в Україні. І так було під час боїв під Іловайськом.

Наступне, що необхідно знати – що операцією повинні керувати досвідчені військові, орієнтуючись не на політичну чи економічну кон'юнктуру, а, в першу чергу, на оперативну необхідність, яку диктує війна.

Під час війни або під час підготовчого періоду до війни держава повинна функціонувати відповідним чином. Коли був Іловайськ, наша залізниця не давала зеленого коридору, щоб швидко перекинути війська на необхідний напрям. Люди чекали, поки пройдуть товарняки Ахметова, поки пройдуть вагони з вугіллям і з чимось іще. Війська були не в пріоритеті. А керівництво залізниці Донецької області перебувало в окупованому Донецьку. Війська розвантажувалися просто в полі і йшли пішим ходом на підтримку.

Тобто ми самі себе поставили в такі умови, коли просто фізично не могли надати допомогу хлопцям. І це питання до всіх – до керівництва країни, до Генерального штабу, до кожного українця: чому під час війни ми робили вигляд, що війни немає.

Але головний висновок, який ми не зробили – це те, що винуватець тієї бійні, той, хто натискав на спусковий гачок, хто вводив війська в Україну – Російська Федерація і безпосередньо Путін. Ми дуже часто кидаємося звинувачувати один одного, забуваючи про те, що стріляли і вбивали не українці, а саме росіяни".

ISW підрахував, скільки території окупанти захопили в Україні з початку зимового наступу

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:50

З початку 2024 року окупаційна армія РФ змогла просунутися в Україні майже на 100 квадратних кілометрів. Як повідомляє Інститут вивчення війни, з початку свого наступу, який стартував у жовтні 2023 року, загарбники захопили вже 505 квадратних кілометрі...

Дуже секретний об'єкт: Американським журналістам показали виробництво новітніх українських САУ “Богдана”

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:14

Привідкрита завіса над таємним українським військовим виробництвом найсучасніших артилерійських систем, у тому числі самохідної гаубиці стандарту НАТО «Богдана», яку продемонструвала компанія «Українська броня». У рідкісному проблиску секретного процес...