Набиваються в "друзі" до Путіна? Швейцарія не погодилась запровадити проти Росії всі санкції, які є в ЄС

Швейцарія вирішила не застосовувати повний пакет санкцій ЄС проти Росії, посилаючись на наявні національні механізми для контролю дочірніх компаній. Це рішення викликало критику, оскільки воно може послабити міжнародний тиск на Росію. Про це пише Bloomberg. Попри те, що країна імплементувала більшість санкційних заходів Європейського Союзу, останній пакет санкцій викликав у швейцарської влади сумніви, передають Патріоти України.

Уряд країни вирішив не застосовувати один із пунктів 14-го пакета санкцій ЄС, спрямований на боротьбу з обходом санкцій через дочірні компанії в третіх країнах. Це рішення викликало бурхливу реакцію як всередині Швейцарії, так і за її межами, піднімаючи важливі питання щодо ролі країни у міжнародній політиці та санкційній відповідальності.

Основний аспект 14-го пакета санкцій ЄС полягає в тому, що він вимагає від компаній Європейського Союзу та їхніх дочірніх підприємств за кордоном уникати дій, які б могли підривати санкційні заходи проти Росії. Однак, уряд Швейцарії вирішив не впроваджувати цей захід у його повному обсязі. Швейцарська влада стверджує, що національне законодавство вже містить механізми, що дозволяють переслідувати компанії, які намагаються обходити санкції через свої дочірні підприємства за кордоном.

Федеральна рада Швейцарії (уряд країни) пояснила своє рішення тим, що швейцарське законодавство вже дозволяє притягнення до відповідальності дочірніх компаній, які порушують санкційні обмеження. Влада активно застосовує ці заходи, і вже розслідується низка випадків, один з яких був переданий генеральному прокурору країни. Таким чином, на думку швейцарського уряду, приймати додаткові заходи, запропоновані ЄС, немає потреби.

Рішення уряду викликало неоднозначні реакції всередині країни. Особливо негативно на цей крок відреагували представники лівих політичних сил, зокрема Соціал-демократична партія Швейцарії. Президент партії Седрік Вермут назвав це рішення "скандальним" і підкреслив, що воно є великим кроком назад у питанні міжнародної солідарності з Україною та підтримки миру.

Соціал-демократи вважають, що уряд країни, відмовляючись від впровадження деяких санкційних заходів, ставить інтереси товарних компаній вище міжнародної відповідальності. Це підкреслює розкол у швейцарському суспільстві щодо того, якою повинна бути позиція країни у конфлікті між Україною і Росією, а також стосовно ролі Швейцарії як міжнародного фінансового центру, який має справу з великими обсягами товарних ресурсів.

Швейцарія, яка має довгу історію нейтралітету у міжнародних конфліктах, зіткнулася зі складною дилемою щодо санкцій проти Росії після початку війни в Україні. З одного боку, країна прагне зберегти свої традиції нейтральної держави, не втручаючись у політичні конфлікти. З іншого боку, міжнародна спільнота, зокрема Європейський Союз, тисне на Швейцарію з вимогою повної підтримки санкційної політики.

Важливим фактором, що впливає на рішення швейцарського уряду, є економічні інтереси країни. Швейцарія є одним з найбільших міжнародних фінансових центрів і місцем, де зосереджені численні товарні компанії. Виконання всіх санкційних обмежень може негативно вплинути на економіку країни, що створює додаткові труднощі для уряду у виборі своєї позиції.

Однією з основних причин, чому Швейцарія відмовилася від впровадження частини санкцій, є те, що швейцарські дочірні компанії, які працюють у третіх країнах, можуть намагатися обійти санкції проти Росії. Уряд стверджує, що вже зараз проводить розслідування проти таких компаній і має всі необхідні юридичні механізми для запобігання подібним діям. Однак критики вважають, що цього недостатньо і що рішення не застосовувати повну силу санкцій підриває міжнародні зусилля із запобігання обходу обмежень.

Рішення Швейцарії викликало занепокоєння і за межами країни. Європейський Союз та його країни-члени уважно спостерігають за розвитком ситуації, оскільки відмова Швейцарії від деяких заходів може ускладнити реалізацію санкційного тиску на Росію. Позиція Швейцарії також є важливою для глобальних зусиль щодо обмеження можливостей Росії фінансувати війну в Україні за допомогою фінансових та товарних ринків.

Власні "аналовгонет" скінчились? Російських військових почали навчати на північнокорейських САУ

п’ятниця, 18 жовтень 2024, 11:30

Країна-терорист Росія продовжує отримувати військову допомогу від інших диктаторських режимів, зокрема, від Північної Кореї. Нещодавно окупанти розпочали підготовку на північнокорейських самохідних артилерійських установках. Загарбники проводять навчан...

Біженці з України теж потраплять під роздачу? У Польщі відбувається хвиля масових звільнень

п’ятниця, 18 жовтень 2024, 11:28

Кількість звільнених працівників у Польщі продовжує зростати. Про це пише газета Dziennik Gazeta Prawna. Експерти говорять про корекцію на ринку праці, яка може закінчитися не швидко. За даними видання, лише у серпні про майбутні звільнення своїх праці...