Над Закарпаттям вперше за довгий час пролетіли російські ракети, - голова ОВА

Вночі 1 червня вперше за досить довгий час російські ракети побували у повітряному просторі Закарпатської області. Голова ОВА відреагував на це та закликав до децентралізації енергетичного сектору. Про це йдеться у повідомлені голови Закарпатської обласної військової адміністрації Віктора Микити, передають Патріоти України.

Ворог продовжує знищувати енергетичну інфраструктуру країни. За словами Микити, стратегія росіян очевидна – посіяти паніку серед населення та залишити людей без базових речей для життєдіяльності.

У ніч на суботу, 1 червня, дві крилаті ракети перетнули повітряний простір Закарпаття. Голова ОВА наголосив, що це повинно повернути всіх до реальності й змусити нарешті викинути з голови дивні наративи про "захист гір", "прикриття з боку сусідніх держав" та "оберіг від вищих сил",

Голова Закарпатської ОВА закликав до децентралізації енергетичного сектору

"Єдиний шлях забезпечити безпеку життєдіяльності краю – це децентралізація енергетичного сектору. Якщо хочемо бути зі світлом, його треба виробляти самостійно, локально за рахунок сучасних високотехнологічних рішень", – заявив Микита.

За його словами, кожна громада, райони та область повинні шукати шляхи створення цих систем. Формувати майданчики для інвестора, пропонувати найкращі умови, виходити з цими пропозиціями на внутрішні та міжнародні платформи.

"Ми започаткували цей процес з перших місяців широкомасштабної війни. Сформували напрямки, забезпечили необхідну комунікацію та консультації для того, щоб допомогти громадам реалізовувати власні проєкти. І маємо вже низку ефективних кейсів, які працюють на окремі громади, котрі мислять стратегічно та думають передусім про людей", – йдеться у повідомленні.

Микита додає, що поєднання сонячної, гідро- та вітрової генерації з дотриманням екологічних норм – єдиний шлях, який може забезпечити енергетичну безпеку громад. "Усі наративи про те, що "можуть перестати рости яфини", "може не розмножуватися якийсь вид риби", "може зникнути якась рослина", "менше буде туристів" та інші, нікого не будуть цікавити, якщо можуть зникнути люди, які проживають на цих територіях. Усе це, безперечно, важливо, але точно буде вторинним, якщо в домівках не буде світла, діти навчатимуться при свічках, людям не буде за що годувати свої родини, зупинятимуться підприємства та надходження, за рахунок яких фінансуємо ЗСУ", – підсумував очільник області.

Як зазначив журналіст Віталій Глагола, на мапі візуалізації нічної ракетної атаки можна побачити, що дві російські крилаті ракети "Калібр" залетіли на територію Закарпаття, щоб здійснити маневр і продовжили рух до об‘єктів у Львівській області.

Що відомо про ракетку атаку 1 червня

Ввечері 31 травня та вночі 1 червня війська РФ атакували Україну ракетами та "шахедами": у Київській області працювала ППО, у Запоріжжі було чути вибухи, на Вінниччині виникла пожежа на об'єкті критичної інфраструктури. Загалом під атакою опинилися енергооб'єкти у 5 областях.

Російські військові атакували також об'єкт енергетичної інфраструктури на Івано-Франківщині. Внаслідок влучання виникла пожежа. На Львівщині шість крилатих ракет влучили у три обʼєкти критичної інфраструктури, четверо людей зазнали поранень.

Дуже бояться правди? Росія на законодавчому рівні забороняє книги з історії України

понеділок, 8 липень 2024, 12:56

Голова Запорізької ОВА Іван Федоров заявив, що Росія на законодавчому рівні забороняє книги про українську історію та будь-які видання, у яких розповідають правду про незалежність України. Про це він повідомив у Telegram, передають Патріоти України. Фе...

Наздогнала карма? В Ірані затонув фрегат Sahand - один із найсучасніших кораблів ВМС

понеділок, 8 липень 2024, 12:38

У неділю, 7 липня, один з найсучасніших кораблів військово-морських сил Ірану фрегат Sahand затонув за невідомих обставин в іранському порту Бендер-Аббас Про це повідомляє Naval News, передають Патріоти України. Зазначається, що іранський легкий фрегат...