"Надзвичайно стурбовані": МЗС України вперше прокоментувало вибори в Білорусі

У МЗС наголосили, що Україна вважає Білорусь особливо близькою країною і готова докласти усіх зусиль, щоб допомогти їй пройти складний етап історії.

МЗС України заявило, що офіційно оприлюднені результати виборів президента Білорусі не викликають довіри в білоруському суспільстві. Таким чином, Міністерство закордонних справ не визнало підсумки виборів, повідомляють Патріоти України.

"Ми загалом поділяємо позицію, висловлену Європейським Союзом", – йдеться на сайті відомства. Зазначимо, раніше в ЄС заявили про фальсифікації результатів голосування і необхідність санкцій проти відповідальних осіб.

У повідомленні українських дипломатів підкреслюється, що Україна "надзвичайно стурбована випадками необґрунтованої жорстокості правоохоронців щодо громадян, які беруть участь у протестах, представників ЗМІ та іноземців".

МЗС закликало керівництво Білорусі не допустити подальших переслідувань із політичних мотивів своїх опонентів і тих громадян, які вийшли на вулиці міст продемонструвати свою позицію, а також ретельно розслідувати всі факти неправомірного застосування сили проти мирних протестувальників.

"Розраховуємо, що звільнення з-під варти частини затриманих стане початком діалогу влади з громадянським суспільством із метою пошуку компромісів", – заявили в міністерстві.

Зазначається, що Україна вважає Білорусь "особливо близькою країною". Держава готова докласти всіх зусиль, щоб допомогти Білорусі "пройти цей складний етап без ослаблення суверенітету, врегулювати кризу з дотриманням основних прав і свобод громадян".

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...

Ракети цілили й на Молдову: Коваленко вказав на особливості нової масованої атаки РФ на Україну

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:52

З вечора 28 березня й у ніч 29 березня Росія масовано атакувала території України. Крім того, дві ракети перетнули повітряний простір іншої держави, що демонструє: РФ байдуже на всіх. Про це написав військово-політичний огляда Олександр Коваленко, пере...