"Найбільше боялася, що заберуть дитину": Медикиня "Азовсталі" розповіла про російський полон

Медик з "Азовсталі" Мар'яна Мамонова, яка на початку квітня потрапила в полон до російських окупантів, будучи вагітною, розповіла, що найбільше боялася, щоб загарбники не відібрали дитину, передають Патріоти України.

Дівчина пішла на передову на початку війни, а про свою вагітність дізналася двома тижнями раніше. Коли вона потрапила в полон, то одразу не могла повірити в те, що це відбувається насправді, передає ВВС.

На три дні Мамонову разом з побратимами перевели на склад зберігання, а потім відправили в Оленівську в'язницю. Протягом шести місяців Мар'яна спала на підлозі та була позбавлена доступу до здорової їжі та свіжого повітря. Її залякували і погрожували під час допитів. А на дев'ятому місяці вагітності заборонили користуватися туалетом. Але найбільше жінка боялася, що дитина народиться в неволі та її заберуть.

Жінці погрожували, що якщо вона не дасть слідчому-окупанту потрібні свідчення, то її відправлять у табір в Росії, а дитину переведуть з одного дитячого будинку в інший, що унеможливить його відстеження. Мамонова розповіла, що на неї нацьковували собак, щоб змусити дати неправдиві свідчення.

"Ми жили в маленькій кімнаті, розрахованій на шість осіб, але там було 40 жінок. Літні жінки спали по двоє або по троє на ліжку. Я спала на підлозі під ліжком з подругою. У мене було кілька подушок і ковдра", – розповіла жінка.

Пізніше її перевели до меншої кімнати, де вона спала на дерев'яному тюфяку на підлозі. Тільки на сьомому місяці вагітності, лікар сказав, що їй потрібно більше свіжого повітря, і їй дозволили гуляти у дворі.

У липні у жінки почалося ускладнення і вона потрапила в лікарню на УЗД. "Мені сказали, що дитина в порядку, але дуже маленька, і мені потрібно більше їсти і приймати більше вітамінів. Коли я повернулася до в'язниці, деякі охоронці зглянулися над і принесли домашню їжу і вітаміни... На останніх тижнях вагітності, пішли розмови про обмін ув'язненими, але не було жодних ознак того, що це станеться", – додала Мамонова.

Пізніше її перевели в пологовий будинок в Донецьку. Там до жінки добре ставилися, але загроза розлуки з малятком залишилася. Мар'яну могли відправити до в'язниці в Донецьку, там вона змогла б жити зі своєю дитиною, поки буде годувати грудьми. Або її могли відвезти установа в Росії, де забрали б дитину, коли їй виповниться три роки.

У вересні, коли жінка могла вже народити в будь-який день, з'явилися хороші новини щодо обміну полоненими. 20 вересня Мамонову разом з десятками інших ув'язнених перевели недалеко до українського кордону. Там жінці зав'язали очі, зв'язали руки і посадили на військовий літак з іншими ув'язненими. Дорога зайняла 20 годин. За пару днів Мар'яна народила здорову дівчинку вагою 3,2 кг. Дитину назвали Анна.

Намагався обеззброїти: На Одещині росіянин напав на прикордонника

п’ятниця, 10 травень 2024, 19:44

В Одеській області громадянин РФ, який є організував схему незаконного переправлення ухилянтів через кордон, напав на прикордонника та намагався відібрати у нього зброю. Про це повідомляє прес-служба Південного регіонального управління ДПСУ, передають ...

"Не так" висловилися про Путіна: Медведєв назвав уряд Карла III дебілами

п’ятниця, 10 травень 2024, 19:30

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон закликав Захід "пересидіти" Путіна і зіткнувся з жорсткою реакцією з боку колишнього президента Росії Дмитра Медведєва. Чиновник як чинний заступник голови Ради Безпеки Росії опустився до образ Л...