"Найкоротший шлях до Північної Америки": РФ нарощує військову присутність в Арктиці, - CNN

Незважаючи на великі втрати на війні з Україною, Росія продовжує розвивати свої військові бази в регіонах Крайньої Півночі поблизу Арктики, зазначають Патріоти України.

До таких висновків журналісти CNN дійшли після вивчення супутникових знімків, які видання отримало від компанії Maxar Technologies. На фото показано цілу низку російських радіолокаційних баз і злітно-посадкових смуг, які були вдосконалені за останній рік.

"Арктичний Регіон давно є ключовим для нафтогазового сектора Росії, а також для її ядерної оборони, оскільки в цьому районі розташовується значна частина сучасної ядерної зброї і підводних човнів", – йдеться в матеріалі.

Видання зазначає, що Арктика життєво важлива для Росії ще й тому, що танення льодовиків відкриває нові морські шляхи з Південно-Східної Азії до Європи.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що нещодавня напруженість змусила альянс "подвоїти свою присутність на півночі" у відповідь на дії РФ.

"Найкоротший шлях з Росії до Північної Америки лежить через Північний полюс Арктики. Отже, стратегічна важливість цих районів не змінилася через війну в Україні. Тому ми бачимо, що Росія знову відкриває старі радянські бази, військові об'єкти", – додав Столтенберг.

Як пише СNN, війна в Україні посилила присутність НАТО в регіоні. Як тільки Фінляндія і Швеція приєднаються до альянсу, сім з восьми арктичних держав стануть членами НАТО.

При цьому, за словами генсекретаря НАТО, країни блоку все більше хвилюють потенційні диверсії проти нафтової і газової інфраструктури Норвегії. Поки російська енергетика знаходиться під санкціями, проте норвезький природний газ становить понад 20% поставок до Європи.

"Після диверсії в Балтійському морі ми подвоїли нашу присутність з кораблями, підводними човнами, морськими патрульними літаками в Балтійському і Північному морях, частково для моніторингу, для кращої ситуаційної обізнаності, але також для того, щоб надіслати меседж Росії про стримування і готовність захистити цю критичну інфраструктуру", – резюмував Столтенберг.

Окупанти вбили бабусю та її 12-річну онуку на Донеччині (фото)

четвер, 2 травень 2024, 23:30

Російська армія завдала удару по селищу Мемрик Покровського району на Донеччині. Попередньо, окупанти атакували населений пункт з РСЗВ "Град". Тілесні ушкодження, несумісні з життям, зазнали 65-річна бабуся та її онука 12 років. Про це повідомили в Дон...

Болгарія викликала посла Хорватії через слова президента Мілановича, який назвав її "дном"

четвер, 2 травень 2024, 21:51

Проросійський президент Хорватії Зоран Міланович спровокував дипломатичний скандал своїми словами про те, що Болгарія – найбільш неуспішна країна ЄС у користуванні європейськими коштами і "рятує" від такого звання Хорватію. Про це повідомляє Vecernji L...