"Найнявся за $200": Казахські силовики видали відомого джазового піаніста за учасника погромів (фото, відео)

Відомого киргизького джазового музиканта Вікрама Рузахунова, який часто гастролює в Алмати, казахстанська влада видала за погромника на масових протестах у країні. Родичі чоловіка стверджують, що його катували, а на сьогодні його місцезнаходження та доля невідомі. Про це повідомляє "KaktusMedia", передають Патріоти України.

Раніше в мережі публікували відео, де побитий музикант дає свідчення щодо його участі у масових протестах за гроші. На кадрах видно, як затриманий зізнається в тому, що він прийняв пропозицію взяти участь у мітингу за 90 тис. тенге (близько $200) від незнайомих людей, які зателефонували йому.

Ці люди нібито сплатили йому переліт до Алмати, куди чоловік прибув 2 січня та розмістили в одній із квартир. За словами музиканта, з ним проживало ще близько десяти людей різних національностей, зокрема, жителі Таджикистану та Узбекистану. "Коли мітинг розпочався, я злякався. Повернувся до квартири, переночував. Наступного дня вирішив поїхати додому і мене затримали у селі Самси. Військові" , – каже на відео затриманий.

На сьогоднішній день невідомо, за яких обставин записувалося відео. Цілком ймовірно, що свідчення з музиканта вибивали, оскільки на обличчі видно сліди побоїв. Родичі потерпілого стверджують, що чоловіка катували і невідомо де утримують, вони не можуть до нього додзвонитися. Вони звернулися за допомогою до компетентних органів Киргизстану, але ті спростували інформацію про те, що на відео саме музикант із Киргизстану, і запевнили, що затриманого звуть Закір Убуров. Проте сестра та мати зниклого стверджують, що на відео саме Вікрам Рузахунов.

У Міністерстві закордонних справ Киргизстану заявили, що проводять відповідні заходи щодо з'ясування всіх обставин затримання Рузахунова.

Голова Держкомітету Нацбезпеки Киргизії Камчібек Ташієв заявив, що затриманий у Казахстані киргизький музикант не є терористом. "Він не є терористом. Просто ті люди, які проводять розслідування, вони або помилилися, або хотіли вислужитися. Я ще раз кажу, як голова спецслужб нашої країни, відповідально заявляю, він не міг бути притягнутий, як терорист. Можливо, він просто опинився не в той час не у тому місці" , - сказав Ташієв.

Москва заскочена зненацька. Стратегія ППО РФ не розрахована на українські технології, — Newsweek

субота, 27 квітень 2024, 5:58

Найгірше щодо загрози з неба для держави-агресора тільки починається. Росії терміново треба переглядати концепцію протиповітряної оборони. Однак швидко це не вийде, навіть якщо вдасться намацати правильні рішення. За словами аналітика RAND Маттіаса Еке...

У окупантів проблеми: Російська перевага у війні проти України зменшується, - FT

субота, 27 квітень 2024, 4:15

Завдяки американській допомозі Україна може виявити недоліки, притаманні армії РФ, яка намагається знищити Україну за допомогою неякісних боєприпасів і великої, але погано навченої армії. Про це пише Financial Times, передають Патріоти України. «Допом...